Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

elstar je napisal/a:
Oldi:
Bolj pomembno je, da nabereš cepiče, ki so že oleseneli.
Druga pomembna stvar je, da je odrezano "okence" na podlagi dovolj veliko, da se odrezano oko lepo usede in se kambij podlage in kambij očesa lepo stikata.

Letos sem očesa rezal od vej, ki so imele na začetku plodove, tako da bi morali biti oleseneli.
Glede kambija pa sem izvedel dan po cepljenju. To razjasni dvome glede velikosti, če je podlaga debelejša, je (zaradi geometrije) kambij bolj proti centru in cepič mora biti manjši, pri tanjših pa ne.

Glede povijanja sem oko povil samo z enim slojem, zgoraj in spodaj pa z veliko, proti koncu je folijo zrolana v vrvico, ki naj bi predvsem tiščala cepič k podlagi. Ali je preveč slojev in vlage lahko problem?
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Oldi, upam, da si rezal letošnje poganjke za cepiče Rolling Eyes
Kambij je del lubja, kjer so tanke žilice za pretok življenjskih tekočin,
v notranjosti podlage (in tudi cepiča) pa je les.
Po moje, ko folija "zadihta" št. slojev ni tako pomembno.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kambij je natanko na meji med lubjem in lesom, torej loči najbolj zunanji del lesa, ki je najmlajši, od najbolj notranjega dela lubja, ki je seveda tudi najmlajši. Tako venec celic kambija loči del žile, ki so v lubju in se po njih pretakajo organske snovi po živih celicah (sitasti del žile, floem) od dela žile, ki je del lesa in se po njem dviguje voda z minerali (vodovodni del žile, ksilem), zato mu rečemo žilni kambij. Ta skupaj s kambijem med žilami tvori kambijski obroč, ki omogoča delitve celic in s tem rast rastline v debelino.
(upam, da nisem preveč zatežila)
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

metuljc je napisal/a:

(upam, da nisem preveč zatežila)

Tole je zelo nevmesno vmešavanje

puli lase , hehehe, hecam se! Metuljc, vsaka informacija je dobrodošla, pa če tudi
smo jo že kdaj kje slišali ali prebrali. Znanje je potrebno vseskozi ne le nadgrajevati ampak tudi obnavljati
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Se je že kdo kaj lotil jesenskega cepljenja?

Jaz sem se nekaj igral že poleti pa izgleda trenutno ok, videli pa bomo drugo leto, če kaj zraste iz očes.

Ali mislite, da je sedaj primeren čas za cepljenje na speče oko s samolepilno folijo?
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Zdaj je že kar pozno_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
anita133

Odgovor Napisal/-a anita133 »

Spomladi sem cepila češnjo. Sepravi 2 cepiča na divjaka in oba cepiča sta se prijela.

Sedaj pa me zanima kdaj bi lahko ta cepljen divjak presadila na stalno lokacijo?
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Ko odpade listje, tam okoli 1. novembra.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

lep pozdrav vsem,

spomladi nameravam začeti "malo šolo cepljenja" (torej popoln začetnik);
za začetek bi rad obdržal (meni) zelo dobri tepko/moštarco (se poslavlja) in češpljo - da bi kdo cepil tepko še nisem slišal ;)

obe sta mi kot sejanca preveliki, obe bi rad omejil na ca. 4m višine - kakšni podlagi priporočate?
koliko podlag naj pripravim, da mi 2 ostaneta - vse se mi ne bodo prijele
lp
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pozdravljeni,

ima kdo iz med vas kaj izkušenj s podlagami Krimsk-1 (VVA-1), Pixie oz. Wangenheim? Kakšne so njih lastnosti, kako se obnesejo?
Lp.
Odgovori