Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gorčično seme

crtj-admin
Site Admin

Gorčično seme

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Mogoče kdo ve, kje ga lahko kupim za sejanje prihodnje leto?

Vnaprej hvala za nasvet._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kot je meni znano, je gorčično seme plod gorjušice, katere seme prodajajo v semenarni ali kmetijskih zadrugah.

Drugače pa bi jaz kupila gorčično seme v kakšni trgovini z naravno pridelanimi živili in ga posejala._________________naredimo svet lepši
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz sem posejal tistega, ki ga v večjih Sparih prodajajo za vloženo zelenjavo. Ratala je super goščava.

Mimogrede, črna in bela redkev sta podobno uporabni.

Če pa hočeš kaj bolj bio, pa google najde precej...

Kakorkoli - semena, ki jih kupiš za prehrano, komot poseješ.
aladin

Moram te pa opozorit, da je po pobiranju precej dela s čiščenjem - še zmeraj iščem primeren način, kako semena ločiti od strokov.
živa

Aladin, hvala za koristen nasvet.

Čiščenje? Napiši mi, ko ugotoviš dober način.

Lan sem si eno leto sama pridelala, ampak nemogoče ga je očistiti in sem obupala, tako da ga raje kupujem._________________Lp, Živa
živa

Aladin, ampak semena janeža, kimla (kupljena kot začimba in sejana) - niso kalila.
Kupljeno seme pa._________________Lp, Živa
aladin

Zaenkrat sem naredil takole:

rabiš dva enaka hobuka (vedri). V enega streseš stroke, z drugim pa potem te stroke streš tako, da jih potlačiš - eno vedro vtakneš v drugega in z dnom pritiskaš na stroke.

Večje kose pobereš ven.

Mešanico strtih strokov in semen potem malo po malo vsipaš na krožnik in s previdnim pihanjem odpihuješ ostanke strokov. Če piha ravno pravi veter (ne premočan, ne prešibak) pa lahko mešanico strokov n semen presipavaš iz enega hobuka v drugega - semena so malo težja in padejo v drug hobuk, luščine pa veter odpihne.

Vsekakor še vedno zelo zamudno, zato iščem kaj boljšega, zanima me tudi, kako to počnejo industrijsko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj s primernim sitom ne bi šlo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Aladin, otroške noge, ki pohodijo ono v prvem hobuku, so dosti bolj učinkovite. Potem pa preseješ, najprej skozi bolj redko sito, pa manj redko,......pa malo popihaš vmes,......
Odgovori