Jaz sem naredila takole: na večji polivinil sem stresla stroke in hodila po njih, plesala twist itd., da so stroki razpadli. Potem sem na grobo pobrala luščine, ostalo pa stresla na sito. Večina luščin je ostala na situ, seme pa je padlo skozi. Semena pomešana z drobirjem sem potem v vetrovnem vremenu presipala iz ene posode v drugo. Še vedno pa je ostalo kar nekaj smeti vmes. A to me ne moti, ker je seme itak namenjeno sejanju...
Zadnjič sem se pogovarjala s kmetom, ki je pridelal veliko gorjušice. Poželi so jo s kombajnem (kakšnim, ne vem), ki je že izluščil seme. Potem pa so seme preseljali/ očistili v posebnem stroju, ki so ga letos kupili. Ta stroj pa ima častitljivo starost - izdelan je bil leta 1947. Tako so dobili povsem čisto seme._________________naredimo svet lepši
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gorčično seme
brbr je napisal/a: |
JPotem pa so seme preseljali/ očistili v posebnem stroju, ki so ga letos kupili. Ta stroj pa ima častitljivo starost - izdelan je bil leta 1947. Tako so dobili povsem čisto seme. |
Po tvojem opisu sodim, da gre za pajkelj ali vsaj kaj temu podobnega. Z njim smo ločevali pleve od zrnja pri žitu.
Za drobna semena smo imeli plitke lahke nečke. Narahlo smo jih potresali in sproti odpihovali pleve, ki so ostajale na vrhu. Teh nečk za kaj drugega nismo uporabljali.
Pajkelj ali vetrnik ločuje zrnje od plev s tem, da dela veter, a ne? No ta naprava je pa kar velika reč (približno nako velika kot nekdanje mlatilnice), sestavljena iz več sit skozi katera potuje seme. Če tudi kaj piha, pa ne vem. Se bom drugič (ko bomo šli k njim po bučno olje) pozanimala kaj za ena mašinca je to._________________naredimo svet lepši