Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
FIŽOL ZOLFINO (FAGIOLO ZOLFINO) nizek
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
FIŽOL ZOLFINO (FAGIOLO ZOLFINO) nizek
(Prenos iz arhiva)
FIŽOL ZOLFINO ( FAGIOLO ZOLFINO – ker je zrnje zelenkaste barve, ki spominja na žveplo - zolfo)
Je stara sorta toskanskega fižola, katerega ime se prvič omenja v 16.stoletju. Za gojenje ni zahteven. Uspeva tudi na zelo revnih tleh. Ne prenese pa zastajanja vode. Tako so ga gojili predvse na pobočjih, posejanega pod oljkami.
Z leti so ga sodobnejše sorte pahnile v pozabo, tako ga do pred nekaj leti skoraj niso več gojili. Zadnja leta pa ga načrtno ponovno obujajo iz pozabe. Za zdaj ga gojijo na cca 80 gosodarstvih, na območju Pratomagno, vzhodno od Firenc.
Je drobnozrnat okrogel fižol z izjemno tenko lupino, nežnega okusa in kremaste sredice. Za kuhanje ne potrebuje prednamakanja (tako pravijo). Njegova uporaba je močno zastopana v tipični toskanski kuhinji. (povzeno iz raznih člankov)
LASTNOSTI (zbrane glede na pridelavo v letu 2013)
Višina:
nizek, v=cca 55-60cm, posamezne rastline s tendenco po ovijanju
Cvetovi:
beli
Stroki:
Zeleni, ploščati, močne nitke
Zrnje/seme:
drobno zrnje krem barve z zelenim pridihom, kroglaste oblike, 100g vsebuje cca 296 zrn
Uporaba v kulinariki:
Stročje: ni primeren za stročje (žilav, se sloji)
Zrnje:
- Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje spremeni barvo v krem rumeno.
- Meso kremasto, lupina tanka, v ustih se je skoraj ne zazana
- Okus dober
Nekaj zrn Zolfina sem iz Toscane prinesla pred tremi leti. Prvo leto je zelo slabo rastel in rodil, tako, da sem že mislila opustiti njegovo vzgojo, vendar sem ga potem naslednje leto vseeno posadila. To pot je rastel zelo lepo in tudi bogato obrodil. Lani sem ga sadila tretjič. Tudi lani je kar v redu obrodil, le precej semen je bilo slabše kakovosti (zaradi suše in vročine).
Nakaj zrn je na voljo....
cvet
sveži strok
suh strok in zrnje
suho zrnje
kuhano zrnje
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 5 fotografij_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 01 Feb 2014 14:55; skupaj popravljeno 1 krat
Je stara sorta toskanskega fižola, katerega ime se prvič omenja v 16.stoletju. Za gojenje ni zahteven. Uspeva tudi na zelo revnih tleh. Ne prenese pa zastajanja vode. Tako so ga gojili predvse na pobočjih, posejanega pod oljkami.
Z leti so ga sodobnejše sorte pahnile v pozabo, tako ga do pred nekaj leti skoraj niso več gojili. Zadnja leta pa ga načrtno ponovno obujajo iz pozabe. Za zdaj ga gojijo na cca 80 gosodarstvih, na območju Pratomagno, vzhodno od Firenc.
Je drobnozrnat okrogel fižol z izjemno tenko lupino, nežnega okusa in kremaste sredice. Za kuhanje ne potrebuje prednamakanja (tako pravijo). Njegova uporaba je močno zastopana v tipični toskanski kuhinji. (povzeno iz raznih člankov)
LASTNOSTI (zbrane glede na pridelavo v letu 2013)
Višina:
nizek, v=cca 55-60cm, posamezne rastline s tendenco po ovijanju
Cvetovi:
beli
Stroki:
Zeleni, ploščati, močne nitke
Zrnje/seme:
drobno zrnje krem barve z zelenim pridihom, kroglaste oblike, 100g vsebuje cca 296 zrn
Uporaba v kulinariki:
Stročje: ni primeren za stročje (žilav, se sloji)
Zrnje:
- Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje spremeni barvo v krem rumeno.
- Meso kremasto, lupina tanka, v ustih se je skoraj ne zazana
- Okus dober
Nekaj zrn Zolfina sem iz Toscane prinesla pred tremi leti. Prvo leto je zelo slabo rastel in rodil, tako, da sem že mislila opustiti njegovo vzgojo, vendar sem ga potem naslednje leto vseeno posadila. To pot je rastel zelo lepo in tudi bogato obrodil. Lani sem ga sadila tretjič. Tudi lani je kar v redu obrodil, le precej semen je bilo slabše kakovosti (zaradi suše in vročine).
Nakaj zrn je na voljo....
cvet
sveži strok
suh strok in zrnje
suho zrnje
kuhano zrnje
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 5 fotografij_________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 01 Feb 2014 14:55; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 928
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am