Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
PoB je napisal/a: |
Hvala Mravlja za odgovor. Figi se nahajata na meji med posavjem in zasavjem (hribi nad HE Vrhovo, levo od Save) na zelo osončeni legi. In klima jima več kot očitno paše, ker rasteta in rodita kot, da sta v primorju. Težava so črvi v plodovih črne fige. |
Pozdravljen...
sem črvičke prej nekako zgrešil... delovni dan pač... (ne nisem javni sektor, da ne bo pomote ;)
to je bil napad neke ne vem kakšne (plodove, sadne, vinske...) muhe/mušice, ki je tudi meni zelo hitro napravil občutno škodo,
nastavil sem ˝nepovratne˝ plastenke (pasti s kisom in sadnim sokom, domačim seveda...) ujelo se mi je več vrst muh, tudi mušic, niti jih ni bilo veliko... potem je bilo dobro.
mravlja je napisal/a: | ||
Optimist čestitam... tole pa mora biti ficus carica Hg! Pa ne da je ta tudi s 1000 metrov? Lp. |
Ne ne ta je v mestu - v loncu in po vsej verjetnosti tam tudi ostane._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
PoB:
s slikco ti zdajle žal ne morem pomagati, je pa stvar enostavna: sam vzamem 1L ali 1,5L plastenko in jo nekje na 1/3 višine prebodem
z obeh strani (spredaj, zadaj), da lahko gre mrčes vanjo.
V plastenko nalijem mešanico delno razredčenega kisa ter sadnega soka, lahko tudi šabese, ..., in zgoraj zaprem. Letos je bilo uspešno.
Optimist:
torej bo v dokaj kontroliranih vremenskih pogojih.
Se zdajle za nazaj ne spomnim, imaš kakšno figo na 1000m, če, kako se obnese?
s slikco ti zdajle žal ne morem pomagati, je pa stvar enostavna: sam vzamem 1L ali 1,5L plastenko in jo nekje na 1/3 višine prebodem
z obeh strani (spredaj, zadaj), da lahko gre mrčes vanjo.
V plastenko nalijem mešanico delno razredčenega kisa ter sadnega soka, lahko tudi šabese, ..., in zgoraj zaprem. Letos je bilo uspešno.
Optimist:
torej bo v dokaj kontroliranih vremenskih pogojih.
Se zdajle za nazaj ne spomnim, imaš kakšno figo na 1000m, če, kako se obnese?
Zanimivo mi je kako hitro raste črna figa. Posadil sem jo v začetku decembra 2014, ko je imela sadika steblo morda še manj kot fi2cm. Danes ima deblo že preko fi7cm, pa še ni dve leti od takrat. Belica se mi zdi, da bo malo počasnejše rasti. Obe figi sta posajeni v izredno slabo in kamnito prst. Sem pa vsaki dal nekaj gnoja v sadilno jamo pod korenine in letos pozimi še na vrhu okrog debla potrosil par lopat drobnega gnoja. In to je vse kar se tiče gnojenja.