Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - tretja greda

tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Hvala za tako izcrpno porocilo. Se parkrat si ga moram prebrat._________________CARPE DIEM
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Dodal prvo dopolnitev, o potrebnih količinah žvepla za nižanje pH_________________mfranc
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

mfranc je napisal/a:
Dodal prvo dopolnitev, o potrebnih količinah žvepla za nižanje pH

Ali je žveplo nevarno za korenine?
Ne bi rad ponovil lanske učne ure, ko mi je amonsulfat pokazal kaj lahko naredi, če ga je malo preveč...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Žveplo ne sme priti direktno na korenine.Ali pod korenine in nekaj cm
substrata nanj,ali pa dobro pomešaj z zemljo (substratom).Žveplo morajo
bakterije predelati v žvepleno kislino,za kar mora biti dovolj mokro in temp.nad 20 st C.In poglej tabelo mfranca ter ne pretiravaj!!!Proces
lahko traja več let!_________________Narava vse povrne!
nimam pojma

Odgovor Napisal/-a nimam pojma »

mfranc tole navodilo je več kot odlično, če se odločim za am.borovnice, bo to tvoja zasluga, saj do zdaj nisem imela korajže za to jagodičje, ker so mi z vseh koncev in krajev to borovnico odsvetovali, češ da saj itak ne rata, če nisi vsaj na barju.Če ne letos, drugo leto zagotovo nabavim kakšno, ali dve, ker praviš, da se počutijo boljev skupini.Hvala za tvoj trud in čas up_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
mfranc

Nimam pojma, kar korajžno, sajenje ameriških borovnice, pa tudi drugih, res ni tak bavbav Razz . Če so izpolnjeni osnovni pogoji za rast, potem je nadaljevanje ukvarjanja z borovnicami čisto "normalno kmetovanje" Wink .

Sem pa tudi sam skozi desetleja po bližnji in daljni okolici, na pasjih sprehodih opazoval grme borovnic, ki so ene hitreje, druge počasneje propadale samo zato, ker jim pred saditvijo niso bili omogočeni rastni pogoji.

Mimogrede, sam sem se "poceni šolal" na eni sami samcati azaleji, pred desetletji. Ki sem ji privoščil samo nekaj lopatk šote, ker so mi tako naročili Cool . In je reva hirala nekaj let, do končnega propada.
Že za drugo saditev azalej sem se pošteno pripravil, še bolj pa za sadnjo borovničk.

Bom v obliki dopolnitve ("podsetnik") iz teksta ven potegnil tiste najnujnejše, oziroma osnovne pogoje za življenje borovnic._________________mfranc
mfranc

robi14 je napisal/a:
Ali je žveplo nevarno za korenine?

Robi14, ti je že Ferdo, odgovoril. Najbolje ga je zamešati v substrat, ki pa naj bo od korenin ločen z nekaj cm substrata brez žvepla, ampak naj ima pravilen pH.

Sreča v nesreči, elementarno žveplo ni vodotopno, in je precej statično, ne potuje navzgor. Nesreča je, da rabi precej časa za za predelavo v sulfat. To v bistvu naredi bakterija Thiobacillus, ki žveplo uporablja za hrano, energijo in ga spremeni v sulfatno formo in ga napravi dostopnega borovnicam.

Že več let razmišljam o nabavi tablet, pastil, ki se v svetu masovno uporabljajo v kmetijstvu za kultiviranje apnenih tal. So mešanica 90% elementarnega žveplo in 10% gline bentonit. Bentonit ima funkcijo, da pod vplivom vlage nabrekne na petkraten volumen, s tem pa "razbije" delce žvepla v mikronske dimenzije in olajša dostop bakterijam do žvepla. S tem pa pospeši konvertiranje žvepla v sulfat.

Takšne tablete, ki jih seveda uporabljajo tudi pri pripravi substrata za borovnice, bi mi prav prišle tudi na vrtu, kjer sem že leta na zgornjem nivoju priporočenega pH za vrtno zelenjavo. Posledica "strokovnih priporočil" izpred desetletij, ko so kar pavšalno svetovali: pa ne pozabite na apnenje! Evil or Very Mad Wink

Moram preverit, kako priti do manjših količin teh tablet .... Rolling Eyes_________________mfranc
robi14

Ali lahko elementarno žveplo oz razgrajeno na sulfat nadomeščamo z amonsulfatom?
Kaj je potem funkcija dušika v amonsulfatu (21N+58SO3)?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

robi14 je napisal/a:
Ali lahko elementarno žveplo oz razgrajeno na sulfat nadomeščamo z amonsulfatom?
Kaj je potem funkcija dušika v amonsulfatu (21N+58SO3)?

Dušik kot dušik. Vse rastline ga potrebujejo za rast, kot jaz vem.
Amonijev ion se s kisikom pretvori v nitrat, pri tem se pa sprostijo vodikovi (kat)ioni, ki z vodo tvorijo oksonijeve ( H3O+ ) ione.
Pri tem torej dobimo nitrat - gnojilo, pa še substrat se nakisa zaradi oksonijevih ionov.
Vsaj jaz tako razumem.

Poleg tega pa se tukaj še sulfatni ( SO4- ) ion pretvori v žveplovo kislino in imamo potemtakem nekakšno dvojno kisanje.
Uf, najbrž je res potrebno previdno s tem !

Kaj si pa mislil s tem: 21N+58SO3

Formula amonijevega sulfata je (NH4)2SO4
robi14

Tako piše na Agrochemovi strani pri dušikovih gnojilih, da naj bi to bil amonsulfat.
Ne vem, sem samo copy paste naredil.
Odgovori