
Asimina - Asimina triloba
-
- Prispevkov: 261
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Sajenje asimin je pri meni zaključeno, v nasadu sem nadomestil cca 30 sadik, ki so podlegle poškodbam ali enostavno niso imele dovolj volje in so odnehale. Drugo leto bom pa bolj previden pri košnji 
Ostalo mi je še nekaj sadik, vzgojil jih je Marko Viher, enoletne, v 2l loncu, višina 60-70cm. Na voljo so naslednje sorte (cena 25eur):
Convis
Greenriver Belle
PA Golden3
RAD Overleese
Ruby Keenan
Sweet Virginia
Wells
Peterson's PawPaw, 28eur:
Rappahannock
Shenandoah
Susquehanna
Lp, Andrej

Ostalo mi je še nekaj sadik, vzgojil jih je Marko Viher, enoletne, v 2l loncu, višina 60-70cm. Na voljo so naslednje sorte (cena 25eur):
Convis
Greenriver Belle
PA Golden3
RAD Overleese
Ruby Keenan
Sweet Virginia
Wells
Peterson's PawPaw, 28eur:
Rappahannock
Shenandoah
Susquehanna
Lp, Andrej
- Lpmami
- Prispevkov: 8795
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 261
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Objavljeno v temi Sušenje sadja:
Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhlji podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je izbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.
Glede na informacije na internetu, niso vse sorte primerne za sušenje. Pri nekaterih naj bi se pri sušenju sprostilo preveč asimicina. Točno katere sorte sem sušil ne vem, saj sem jih kupil pri Agrolitu. Drugo leto pričakujem kar nekaj pridelka različnih sort, tako da bom s testiranjem sušenja vsekakor nadaljeval. Previdno.
Pa še nekaj dodatnih informacij: asimine so mi posušili na šoli, kjer imajo profesionalni sušilnik na topel zrak. Vpih zraka od spodaj, točno določanje temperature sušenja, izpuh zgoraj. Res super sušilnik, sadje posuši v enem dnevu. Kose sadja se naloži na silikonske mreže, zato da se posušeno sadje lahko lepo pobere (se ne prilepi na podlago). Ker so mreže za večkratno uporabo sem sprva menil, da je pri procesu sušenja prišlo do okužbe s kakšno bakterijo. Vendar reakcija po zaužitju je bila prehitra za tako okužbo, očitno je strup oziroma snov, ki povzroči slabost že v samem krhlju.
Razlago, ki se mi zdi najbolj verjetna, mi je povedal Andrej (TheChemist). Tudi v celicah ploda se nahaja asimicin, ki se po zaužitju v prebavilih sprosti postopama, encimi ga razgradijo. Sušenje pa povzroči, da celične stene celic, ki sestavljajo plod, popokajo, ves asimicin postane takoj dostopen, zato deluje že v ustih in želodcu ter povzroči slabost/bruhanje. Pojedel sem že kar nekaj svežih plodov, tudi prezrelih in nikdar nisem občutil podobnih posledic, tako da vzrok očitno v sušenju.
Kot rečeno, bom v naslednjem letu nadaljeval z raziskovanjem na tem področju, preveril bom vpliv različnih načinov sušenja in razliko med posameznimi sortami.
Lp, Andrej
Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhlji podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je izbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.
Glede na informacije na internetu, niso vse sorte primerne za sušenje. Pri nekaterih naj bi se pri sušenju sprostilo preveč asimicina. Točno katere sorte sem sušil ne vem, saj sem jih kupil pri Agrolitu. Drugo leto pričakujem kar nekaj pridelka različnih sort, tako da bom s testiranjem sušenja vsekakor nadaljeval. Previdno.
Pa še nekaj dodatnih informacij: asimine so mi posušili na šoli, kjer imajo profesionalni sušilnik na topel zrak. Vpih zraka od spodaj, točno določanje temperature sušenja, izpuh zgoraj. Res super sušilnik, sadje posuši v enem dnevu. Kose sadja se naloži na silikonske mreže, zato da se posušeno sadje lahko lepo pobere (se ne prilepi na podlago). Ker so mreže za večkratno uporabo sem sprva menil, da je pri procesu sušenja prišlo do okužbe s kakšno bakterijo. Vendar reakcija po zaužitju je bila prehitra za tako okužbo, očitno je strup oziroma snov, ki povzroči slabost že v samem krhlju.
Razlago, ki se mi zdi najbolj verjetna, mi je povedal Andrej (TheChemist). Tudi v celicah ploda se nahaja asimicin, ki se po zaužitju v prebavilih sprosti postopama, encimi ga razgradijo. Sušenje pa povzroči, da celične stene celic, ki sestavljajo plod, popokajo, ves asimicin postane takoj dostopen, zato deluje že v ustih in želodcu ter povzroči slabost/bruhanje. Pojedel sem že kar nekaj svežih plodov, tudi prezrelih in nikdar nisem občutil podobnih posledic, tako da vzrok očitno v sušenju.
Kot rečeno, bom v naslednjem letu nadaljeval z raziskovanjem na tem področju, preveril bom vpliv različnih načinov sušenja in razliko med posameznimi sortami.
Lp, Andrej
-
- Prispevkov: 1265
- Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am
Iste težave, kot jih ti opisuješ zgoraj sem jaz doživel ob zaužitju še trde, nezrele ( hrustljave) Prime. V momentu slabost, mrzlica, pravzaprav kot bi me sklopilo iznapajanja
Celo noč krči v želodcu, zjutraj pa sem školjki spremenil barvo
. Čez dan se je stanje počasi umirjalo, vendar sem precej pogosto hodil na vodo. Želodec pa še po enem tednu nekaj štrajka...
Torej bodite previdni, Indijanci majo prste vmes
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....


Torej bodite previdni, Indijanci majo prste vmes

- Lpmami
- Prispevkov: 8795
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5480
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
- Lpmami
- Prispevkov: 8795
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Crtj, tidve povezavi odkrijeta kar precej podatkov o toksičnosti asimicina v plodovih. Najboljša razlaga se mi pa zdi od TheChemista. Predelava plodov - sušenje, pa očitno tudi predelava v pire (iz povezave ni razvidno, ali gre samo za mehansko ali tudi za toplotno obdelavo) in uživanje nezrelih plodov (Optimist) omogoči hitro sproščanje v človeškem telesu in hitre nevrotoksične reakcije. Zaužitje večjih količin svežih plodov pa sproži te reakcije v časovnem zamiku.
Nauk zame: kot doslej ne več kot eno do tri asimine na dan, pa itak ne prav dolgo, saj so zame za to predrage Gorenjka pač
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nauk zame: kot doslej ne več kot eno do tri asimine na dan, pa itak ne prav dolgo, saj so zame za to predrage Gorenjka pač

Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Prispevkov: 336
- Pridružen: To Jul 02, 2013 2:00 am