Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
RipseR
Prispevkov: 10
Pridružen: To Dec 22, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a RipseR »

Med_Ica je napisal/a:
Jaz pa sem si zaželel enega nepekočega Habanerota z značilno sadno aromo. Vem, da je nakdo na forumu pisal o tem Question, pa niti pod razno ne najdem...


Eden okusnejših skoraj nepekočih čilijev je Trinidad Perfume.
Žal nimam izoliranih semen.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Dolgoletni ljubitelji in ˝stari mački˝ poznate kup internetnih virov z raznoraznimi informacijami o čilijih. Sam sem danes naletel na tole, se mi zdi, da je skupaj zbranih kup uporabnih in zanimivih informacij, mogoče manj živobarvne in pompozne, pa bolj poučne. Vsaj zame... Mogoče pa že poznate.

http://www.seminka-chilli.cz/
http://www.seminka-chilli.cz/kapsaicin-v-medicine/
http://www.seminka-chilli.cz/o-chilli/chilli-papricky-v-lekarstvi/
...
http://www.seminka-chilli.cz/chilli-recepty/
...
http://www.seminka-chilli.cz/o-chilli/druhy-paprik/
http://www.seminka-chilli.cz/druhy-papricek/
...

Vsakega vašega komentarja bom vesel.
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Najbrž je fajn. Ampak jest češk čist nč ne zastopim...
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hehe... :

Od leta 2012, izdelujemo čili omako blagovne znamke na mučenja, ki vključuje štiri vrste.
Finest čili omaka v naši ponudbi Habanero muka za dame iz marelice pire in Habanero paprike.


Sam uporabljam google translate: češko > angleško... včasih da bolj smiselne rezultate.

Hehehe... ta je dobra:

za našo ˝vročino/pekočino˝ čilija uporabljajo izraz ˝ogorčenost˝ Very Happy !
Bicikelj, kako ogorčene Very Happy čilije boš imel naslednje leto ?
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

@mravlja; Laughing in čakam kaj odvrne bicikel

Jaz pa z nekimi mešanimi občutki ugotavljam, da mi na nek način čili ne odgovarja najbolje. Presnova, ali kako bi se izrazil, ... morda počutje po čili kosilu mi ne dene najbolje. Srbeča koža, na nekaterih mestih celo občutljiva, ... kot bi mi ne odgovarjali za mojo presnovo.
Občutki so še dokaj megleni, nekako nejasni. Čudno.

Je morda kdo kdaj naletel na kakšno omembo podobnega pojava?
Ali pa si morda le domišljam, krivec pa je skrit?

Rolling Eyes
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kapsaicinska intoleranca ali celo alergija naj sploh ne bi bili tako redki:

http://www.instah.com/allergies/chili-pepper-allergy-symptoms-and-treatment/
http://www.livestrong.com/article/515108-the-signs-symptoms-of-a-cayenne-pepper-allergy/
...

Verjetno ni prijetno, je pa vse odvisno, kako Very Happy ogorčeni so čiliji, ki v danem trenutku pridejo v usta.

Sam se kakšnih težkih primerkov še nisem lotil, se jih pa bom.
S čili mazilom pa sem si uspešno lajšal/zdravil bolečine v križu - zame ni boljšega - tako da v kolikor bodo prehudi za namaz, jih spremenim v mažo. Very Happy
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

mravlja je napisal/a:

S čili mazilom pa sem si uspešno lajšal/zdravil bolečine v križu - zame ni boljšega - tako da v kolikor bodo prehudi za namaz, jih spremenim v mažo. Very Happy


Kako pa narediš to mazilo? Iz kakih sort?
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Mravlja hvala za posredovano. Moje opažanje je še zelo na začetku in dopuščam možnost, da se kot krivec za težavice s časom izkaže kaj povsem tretjega.
Za alergijo mi je znano, vendar vsaj trenutno ne opažam nekih reakcij pri konzumiranju sladke paprike. Več ali manj pri pekoči papriki (uporabljam home made suho mix čili varianto)
Vendar moram priznati še nekaj. Ker so to šele začetki ozaveščanja vem, da v kuhinji še ni striktnega reda izločanja sumljivih sestavin. Nekako smo navajeni kar precej dodajati čili k jedem, zato bo za preskok na izločevanje malo trajalo.
Sicer pa ni sile, tudi pri nas smo bolj "mild ogorchenost" tolerance.

Bom še naprej tipal in upam, da kaj oprijemljivega ugotovim.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

mravlja je napisal/a:

za našo ˝vročino/pekočino˝ čilija uporabljajo izraz ˝ogorčenost˝ Very Happy !
Bicikelj, kako ogorčene Very Happy čilije boš imel naslednje leto ?


Ne bo sile, nekje "muka za dame", za nas pa vzdržno. Very Happy Very Happy Very Happy
Skratka klasičen Habanero svet bo najvišje kamor bom stremel.
Odgovori