Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Dolgoletni ljubitelji in ˝stari mački˝ poznate kup internetnih virov z raznoraznimi informacijami o čilijih. Sam sem danes naletel na tole, se mi zdi, da je skupaj zbranih kup uporabnih in zanimivih informacij, mogoče manj živobarvne in pompozne, pa bolj poučne. Vsaj zame... Mogoče pa že poznate.
Od leta 2012, izdelujemo čili omako blagovne znamke na mučenja, ki vključuje štiri vrste. Finest čili omaka v naši ponudbi Habanero muka za dame iz marelice pire in Habanero paprike.
Sam uporabljam google translate: češko > angleško... včasih da bolj smiselne rezultate.
Hehehe... ta je dobra:
za našo ˝vročino/pekočino˝ čilija uporabljajo izraz ˝ogorčenost˝ ! Bicikelj, kako ogorčene čilije boš imel naslednje leto ?
Jaz pa z nekimi mešanimi občutki ugotavljam, da mi na nek način čili ne odgovarja najbolje. Presnova, ali kako bi se izrazil, ... morda počutje po čili kosilu mi ne dene najbolje. Srbeča koža, na nekaterih mestih celo občutljiva, ... kot bi mi ne odgovarjali za mojo presnovo. Občutki so še dokaj megleni, nekako nejasni. Čudno.
Je morda kdo kdaj naletel na kakšno omembo podobnega pojava? Ali pa si morda le domišljam, krivec pa je skrit?
Verjetno ni prijetno, je pa vse odvisno, kako ogorčeni so čiliji, ki v danem trenutku pridejo v usta.
Sam se kakšnih težkih primerkov še nisem lotil, se jih pa bom. S čili mazilom pa sem si uspešno lajšal/zdravil bolečine v križu - zame ni boljšega - tako da v kolikor bodo prehudi za namaz, jih spremenim v mažo.
Mravlja hvala za posredovano. Moje opažanje je še zelo na začetku in dopuščam možnost, da se kot krivec za težavice s časom izkaže kaj povsem tretjega. Za alergijo mi je znano, vendar vsaj trenutno ne opažam nekih reakcij pri konzumiranju sladke paprike. Več ali manj pri pekoči papriki (uporabljam home made suho mix čili varianto) Vendar moram priznati še nekaj. Ker so to šele začetki ozaveščanja vem, da v kuhinji še ni striktnega reda izločanja sumljivih sestavin. Nekako smo navajeni kar precej dodajati čili k jedem, zato bo za preskok na izločevanje malo trajalo. Sicer pa ni sile, tudi pri nas smo bolj "mild ogorchenost" tolerance.
Bom še naprej tipal in upam, da kaj oprijemljivega ugotovim.