Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2017

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

goIdhorn :

mazilo sem po potrebi kupoval v lekarni, je bilo odlično, a si ga v tej sezoni poizkusim napraviti sam. Ker bo prvič, je vse v začetni fazi - kaj, kako...;
Za osnovo bom uporabil kokosovo maslo, ghee, mogoče še kaj drugega... za čilijevo komponento bom poizkusil s čiliji habanero, tudi cayenne... najmočnejši, ki ga načrtujem posejati je red savina... več me ne mika in letos ne bom...
... se šele začenjam učiti Rolling Eyes

Ampak, seveda, prej morajo zrasti in roditi - če mi ne uspe vzgojiti čilijev v zadostni količini, ne bo to pot nič... Rolling Eyes
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

mravlja, saj jih za mazilo res ne rabiš prav ogromno.
Habaneri in cayenni so čisto dobri. Pravzaprav je po tujih receptih večinoma opaziti cayenne kot komponento hladilnega mazila.
mravlja

figula je napisal/a:
... Pravzaprav je po tujih receptih večinoma opaziti cayenne kot komponento hladilnega mazila.

Učinek, ki je meni pomagal, je bilo ˝ogrevanje˝ križa, tu mislim, da je bila čili krema zame nenadkriljiva in nenadomestljiva - je pa vprašanje, kakšno količino čilija lahko krema vsebuje, da ne opeče kože.
Moram pregledati splet... Very Happy . Kakšnega posebnega rezultata pa prvo leto ne pričakujem.

Figula, si ti že kaj delala na tem?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

sem, sem, že večkrat, pa še pisala sem tukaj:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about3070.html
mravlja

Ja figula, hvala ti, si me postavila pred čisto drug nivo... in širino.

Ko misliš, da si šel po gartlcu že 100x gor in dol, pa se še najde kaj novega v kakem kotu... - ali sem se preveč z lesom ukvarjal, da bi sam našel, ali pa sem bil preprosto prelesen... Rolling Eyes
Lp.
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Je kdo že štartal z novo sezono? Lani sem sadil konec januarja, če se dobro spomnim, so nekateri že dosti prej? Vsaj pozne sorte bi verjetno bilo bolje prej štartat?
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Ne bom pa vsak čas - 30 tega dan po prazni luni._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
anita133

Odgovor Napisal/-a anita133 »

Pri meni bodo čiliji na vrsti nekje do 15 januarja. Jih postavim nekam na svetlo pa mi potem do konca meseca skalijo. Če jim pripravim kakšen poseben topel prostor pa se mi kaj hitro pretegnejo Evil or Very Mad
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Sem pravkar rahlo zalil prezimovalčke in iz enega lonca so ven iz zemlje prigomazile majhne, 2mm dolhe gosenice. Bele farbe...

To vidim prvič, pa me zanima, če morda kdo to zadevo že pozna in kako se je znebim. Prezimovalček je namreč čeden in je polno rodno obrodil, tako da ga res ne bi rad izgubil.

Zanimivo, drugi prezimovalčki, neposredno zraven, pa teh nepovabljenih gostov nimajo...

Uši sem pregledal, nič ni videti.
anita133

Odgovor Napisal/-a anita133 »

http://www.neherpetoculture.com/springtailcare

Tukaj je neki članek v angleščini o springtails oziroma skakačih. Nekje v članku je tudi slika kako izgledajo. Mogoče je to to.

Jaz sem jih imela samo v enem lončku niso se mi širili drugam. Znebila sem se jih pa tako da sem iz lonca vrgla zemljo stran, koreninski del rastline postavila za ene 10 minut v vodo ter malo oprala korenine, dala novo zemljo in trenutno se mi še niso pojavili nazaj.

Upam da tole kaj pomaga.
Odgovori