Srečanje ob kavici - torek, 3. januar 2017

Odgovori
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Sprememba praznika, delo, obveznosti - ne, žal ni šlo nič po planu.
Sem predvideval tovrstne zaplete - zato se vidimo v mesecu februarju.
Topleje verjetno ne bo, bo pa vsekakor več časa.
Smile
Pozdrav vsem.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bilo je zelo prijetno, hvala tudi za darilca. Wink
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Hja, mene so pa Tele prazniki polozil...
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

MijaLan nas je obdarila z novoletnim voščilom, ki mu je dodala šopek iz treh vejic: lovor, sivka - za tretjo ne vem, pa me zanima.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Z južne poloble je doma, EVKALIPT. A ti imaš sivko, eni smo dobili pa laški smilj. Kolikor sem opazila, so imeli šopki po 3 rastline od 4: sivka, lovor, laški smilj, evkalipt. Lahko sem pa v poltemi kakšno zgrešila. Meni soba lepo diši po smilju, meni zelo ljubi rožici.
MijaLan, če ga boš spomladi kaj obrezovala, se priporočam za potaknjence.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Metuljc, hvala za odgovor.
Včeraj sem šopek zelo na hitro dala v vodo. Ko sem zdaj ponovno povohala, sem ugotovila, da tudi jaz nimam sivke, ampak smilj.
Za evkaliptus se mi je zdelo, da bo to to. Nekateri dajejo odlične barve na volno in odtise na različna blaga iz naravnih vlaken. Trikrat lahko ugibaš, če bom poskusila Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Ja, bilo je zelo lepo vas na hitro videti! Ampak torki so pri meni kot vozni red na železniški: pojdi sem, odpelji tja ... tako da sem žal kmalu hitela naprej.

V šopku pa naj bi bile po štiri rastline: vejice lovorja (Laurus nobilis), laškega smilja (Helichrysum italicum), sivke (Lavandula officinalis) in evkalipta (Eucalyptus), ker se je na vrtu izkazalo, da žajblja ne bo dovolj za vse. Morda sem pri kakšnem šopku kaj zamešala ...

Metuljc, čeprav sem se hvalila, da sta se mi prijeli tudi tisa in kamelija, z laškim smiljem do zdaj še nisem imela veliko sreče pri potikanju. Pravzaprav je sploh nisem imela pri dveh poskusih. :P Razmišljam, da bi spomladi en grmiček kar zasula z zemljo in grebeničila. Pa da vidimo!

Kakor koli, če bom imela kaj naraščaja, dobiš sadiko tudi ti.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Smilj je zelo težaven za vegetativno razmnoževanje. (potikanje)

Za domač poizkus bi svetoval verjetno najlažjo pot, in sicer, da se spomladi od odrasle rastline - grma - odčahne staro vejo pri tleh, nato pa zeleni del dokaj zmanjša, da ni premočnega izhlapevanja. Takšne veje nato potakniti v lončke in vse skupaj postaviti nekam v senco.
Tja do poletja bi načeloma moralo narediti korenine, ni pa nujno da vedno.

Druga opcija je z zelenimi, mladimi in še sočnimi vrščki, katere pa je potrebno redno rositi in včasih še dodatno pomagati s foliarnimi gnojili. Tudi v tem primeru je početje dokaj dolgotrajno in ne ravno zelo uspešno.
V obeh primerih in nasploh pri koreninjenju potaknjencev zelo pomaga nekakšna topla greda iz kovertana, v kateri se ustvari vlažna in stabilna mikroklima brez mešanja zraka. Veter je najbolj neugoden za potanjence,poleg neposrednega sonca seveda.

Skratka, smotana reč je tale smilj.
Ampak diši pa lepo.

Naj uspe.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

lpmami je napisal/a:
Metuljc, hvala za odgovor.
Včeraj sem šopek zelo na hitro dala v vodo. Ko sem zdaj ponovno povohala, sem ugotovila, da tudi jaz nimam sivke, ampak smilj.
Za evkaliptus se mi je zdelo, da bo to to. Nekateri dajejo odlične barve na volno in odtise na različna blaga iz naravnih vlaken. Trikrat lahko ugibaš, če bom poskusila Rolling Eyes

Če boš potrebovala več "domačga" evkaliptusa, tako rekoč bio, me kar pocukaj. Grm je prav raščav.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

MijaLan je napisal/a:
Če boš potrebovala več "domačga" evkaliptusa, tako rekoč bio, me kar pocukaj. Grm je prav raščav.

Kar je na splošno značilnost evkaliptov.
Odgovori

Vrni se na “Srečanja”