Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

vodni kefir

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

vodni kefir

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

A kdo rabi vodni kefir? Meni se je precej namnožil. Odličen nadomestek radlerja!
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Aladin, tole je že malo star zapis - še imaš vodni kefir?
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Aladin,

imam mlečni kefir (po zaslugi Brbr). Tale vodna varianta- vodo sladkaš , kuhaš čaj ali kaj je v tem primeru hrana gobici?

Lep pozdrav

Danilo
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Kefirja žal nimam več, ampak ga ni problem dobiti, na bolhi se hitro najde (recimo tale oglas)

Tudi recept je objavljen, če koga zanima.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

hvala, aladin. Škoda, da ga nimaš več - saj veš - če je izvor znan, je lažje zaupati v kvaliteto Embarassed
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Res je... kristali naj bodo prozorni ali beli, če je preveč rjavega vmes ni fajn (pomeni da so bili predolgo dolgo na suhem ali brez hrane - sladkorja).
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Sem le prišla do zrnc vodnega kefirja Smile.
Zelo zadovoljna!

Če bi jih kdo želel, lahko prinesem na kavico ali se kako drugače zmenimo.
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Predstavljam si situacijo samih poštenjakov in enega goljufa.

Namreč. Pred časom smo tudi pri nas vestno kultivirali omenjeno reč, pil sem ga pa samo jaz. Ker že nasplošno ne obožujem kislih stvari, se je hitro zreduciralo, da sem ga pil še sladkega. Spil sem vsega in to je naneslo kar nekaj na dan in tako vsak dan naprej v posladkano realno "neskončnost". No, ne ravno neskončno, ker me je po kakšnem letu le začelo "premikati", da toliko sladkega že ne more biti vredu. Mimogrede, v sladkem imam močno podlago in verjetno zato na drugi strani tudi šibko pufrsko sposobnost toleriranja.
Skratka, sem prenehal, zadevo pa do nadaljnega postavil na stranski tir.

Sprašujem vas kako vi pijete vodni kefir?

a) še rahlo sladkega
b) že močno kislega
c) staranega, ko je kisel kot tajfelj
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Question ne sladkega in ne kislega Question
Sama tudi obožujem sladko. Ampak tale moj kefir ne ostane sladek, mogoče dam manj sladkorja?? Skoraj bi rekla da gre okus v rahlo trpkost (težko najti pravi opis).
Najprej fermentiram 2-3 dni (kakor znese), potem prelijem v steklenice, dodam kaj za okus - trenutno večinoma kurkumo. To stoji še nekaj ur pri sobni temperaturi, nato dam v hladilnik in spijeva v 1-2 dneh.

Ne verjamem, da je starano in močno kislo sploh še dobro in koristno ??

Omogoča pa tale kefir mnogo igranja z okusi in dodatki. Danes se bom posebej igrala in skuhala iz svojih zelišč močen čaj, da bo namesto vode. Mogoče dodam še ingver.
Odgovori