Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ajdova moka
Del moke ima posebej pridelane stran od psenice, tudi loceno pozete in tudi potem loceno mlete, torej brez sledi glutena.
Tudi vsa osta moka je brez glutena, vendar obstaja moznost kaksne promila primesi.
Ajdove kase (oluscene ajde) nima. Ima pa ajdovo neolusceno zrnje namenjeno mletju. Ce to ajdo meljemo sami doma dobimo momo z pomesanimi ajdovimi otrobe (zmleta crna ovojnica). Cena za 1 kg ajdovega neoluscenega zrnja je 1 eur._________________CARPE DIEM
Tudi vsa osta moka je brez glutena, vendar obstaja moznost kaksne promila primesi.
Ajdove kase (oluscene ajde) nima. Ima pa ajdovo neolusceno zrnje namenjeno mletju. Ce to ajdo meljemo sami doma dobimo momo z pomesanimi ajdovimi otrobe (zmleta crna ovojnica). Cena za 1 kg ajdovega neoluscenega zrnja je 1 eur._________________CARPE DIEM
... potem se pa ta "črna" moka preseje preko kakšnega finejšega cedila in dobimo skoraj čisto ajdovo moko. Za popolnoma čisto bi potrebovali zelo fino sito. (mišljeno, če se melje doma)
Želim povedati, da ajdove luščine niso najbolj ugodne za prebavni sistem in ne priporočajo kuhanja nepresejane moke.
Pri nas moko sejemo kar preko najgostejšega kuhinjskega cedila, na koncu pa nastanejo malo temnejši žganci.
(po oceni bi rekel, da se tako odstrani veliko - veliko večino luščin)
Ful dobra zadeva za te zimske dni. Priporočam.
@lpmami; če ima zet hudo obliko c., potem je najvarnejša rešitev nabava v zrnju, kjer nato lahko preveriš če notri ni popolnoma nobenega žitnega zrna in šele nato mletje. V Hof.... so imeli male kuhinjske mlinčke za dobrih 200€, tako da se da organizirati tudi tako.
Pa tudi sicer ga ni čez sveže zmlete moke in takojšnje, oz. sprotne uporabe v kuhinji.
Želim povedati, da ajdove luščine niso najbolj ugodne za prebavni sistem in ne priporočajo kuhanja nepresejane moke.
Pri nas moko sejemo kar preko najgostejšega kuhinjskega cedila, na koncu pa nastanejo malo temnejši žganci.
(po oceni bi rekel, da se tako odstrani veliko - veliko večino luščin)
Ful dobra zadeva za te zimske dni. Priporočam.
@lpmami; če ima zet hudo obliko c., potem je najvarnejša rešitev nabava v zrnju, kjer nato lahko preveriš če notri ni popolnoma nobenega žitnega zrna in šele nato mletje. V Hof.... so imeli male kuhinjske mlinčke za dobrih 200€, tako da se da organizirati tudi tako.
Pa tudi sicer ga ni čez sveže zmlete moke in takojšnje, oz. sprotne uporabe v kuhinji.