Paprika 2017

Odgovori
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Vsako leto sam pripravim seme, nekaj iz svojih, nekaj iz kakšne kupljene lepe paprike. Januarja preizkusim kaljivost, nekaj jih je lepo kalilo,te so že prepikirane, nekaj pa še nič.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A se vam tudi dogaja, da pa vzklitju ovoj semena ostane na kličnih listih ?!

Kako mi gre to na živce ! dovolj imam
Saj ne pri pri vseh, pa vseeno. A se da to kako preprečit ?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ivčk je svojčas napisala, da pomaga, če jih po vzniku redno pršiš in s tem zmehčah semenski ovoj.
Andrej Banko

Jaz ponavadi vzamem iglo in pinceto in poskušam spraviti hudiča dol.
Včasih lepo uspe, včasih pa malo klične liste skrajšam. Twisted Evil
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

zakaj te živcira ovoj semena na rastlini? verjameš, da moraš povsod imeti prste vmes? mislim, da pri odklanjnju tega narediš več škode kot koristi. ko se klijanček popolnoma razvije ga rastlina sama odvrže. to jo nič ne moti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Andrej Banko

Sem prejšnja leta že čakal, da samo odpadlo, pa je v večini primerov ostalo gor.
Klična lista sta ostala ujeta v lupinici in posledično je rastlina propadla.
Ja, tega pa pač ne želim.

Nekako se mi dozdeva, da se to zgodi, ko je seme posajeno preplitvo ...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mravlja je napisal/a:
Lahko kdo, ki je gojil oba, poda primerjavo za ljubov dlan in slonovo uho.
Ljubov dlan poznam, se mi pa obe sorti zdita zanimivi.

To bi zanimalo tudi mene Wink_________________mfranc
nikolaj

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

voda je napisal/a:
ko se klijanček popolnoma razvije ga rastlina sama odvrže. to jo nič ne moti. lpvoda

Velikokrat se zgodi, da sta prva listka dolgo časa matrata, da bi ušla oklepu, posledično, sta na koncu čisto deformirana v primerjavi z drugimi, ki so brez teh motenj.
Najbolj pomaga, da je substrat že od samega začetka dovolj vlažen oz. da ne dovolimo ovoju, da se presuši. Pri dovolj globoki setvi ovoj na ta način niti ne pride iz zemlje.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... se mi je zgodilo, da se kaleče čilijevo seme nikakor ni moglo osvoboditi semenske lupine. "Zataknilo" se je v tako zgodnji fazi, da klični listi še niso podaljšali listnih pecljev in je tako ostal v notranjosti tudi vršiček. Lupinica je bila tako trdno zraščena, da je nikakor nisem mogel razdvojiti in sem lahko zadevščino le prepustil "usodi". Po celem mesecu (nič ne pretiravam) je rastlinica le zmogla dovolj sile in se osvobodila ter normalno rastla naprej, razumljivo pa je, da je bila približno toliko tudi kasnejša v vseh preostalih fazah razvoja v primerjavi z drugimi.
Razplet sem poimenoval "mali čudež".

Drugače pa se tozadevni problemčki ponavadi uredijo kar sami po naravni poti v nekaj dneh in jih ne rešujem.
Verjamem pa, da je občutek kljub vsemu osvobajajoč in zato pravim "kar ...". Nenazadnje pa je tudi to interakcija z rastlinami in pot, kjer na koncu človek postane Mojster.

Slonovo uho še nisem gojil in ne poznam razlike.
Mravlja imaš morda v mislih kakšen konkreten detajl ali pa sprašuješ kar tako, ker ne veš katero sorto bi izbral?
Namreč, če izhajam zgolj iz "ljubov dlan" izkušnje, potem povem, da z njo ni mogoče zgrešiti, ne vem pa kaj bi "slišal" še preko slonjega ušesa.
Opisi obeh in na koncu razlik med njima se v glavnem končajo nekoliko v prid LD, in sicer v gostoti mesa, velikosti plodov in menda še v obliki, kjer so vdolbine moteče pri pečenju in nato lupljenju.
Ne vem pa, če so to tako izrazite razlike, da bi bilo človeku v jeseni žal, da ni izbral alternative. Razmišljam logično, da rastlina prehranjuje nadzemne dele v obsegi, ki so ji dostopni iz področja korenin, potem pa je to šest velikih plodov ali pa enajst nekoliko manjših. Seveda pa je gojiteljev problem nato soočanje z egom, ker nima največje. Wink
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ljubov dlan je bil lansko leto pri nas prvic v vrtu. Lahko recem, da je bil rezultat odlicen. Vse tako, kot si napisal. Letos gre seveda (ce bo vse po sreci) spet v vrt. Za slonovo uho sem prav tako slisal, da je v redu, detajlov pa ne poznam, zato vprasanje. Verjetno pa gojenje dveh enakovrednih ali zelo podobnih sort v vrtu nima smisla, niti ni prostora.

Bi ga bilo pa dobro krizati (enega ali drugega) s kako bolj "ogorceno" papriko - cilijem. Se mi zdi, da bi bil rezultat lahko zelo zanimiv in uporaben.
Odgovori