Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2017

Odgovori
Venusta

Odgovor Napisal/-a Venusta »

Glede ovoja semena, ki ostane na rastlinci mislim, da je res kot ste že ugotovili, preplitvo sejanje in preveč posušen ovoj.
Nazadnje se mi je to zgodilo, ko sem za hec posejala seme kakija. Ovoj nikakor ni hotel stran, zato sem rastlino še malo pokrila z zemljo in jo dobro namočila. Ovoj se je tako zmehčal in sam odpadel stran.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Andrej Banko je napisal/a:
A se vam tudi dogaja, da pa vzklitju ovoj semena ostane na kličnih listih ?!
¸

Pri kakšnih se zgodi. To rešim tako, da večkrat previdno dam kapljico vode na ovojnico semena toliko, da kapljica ostane na ovojnici in ne spolzi dol. Z malo vaje gre. Če je tega več, pa seveda pomaga pršenje, zastiranje, košček mokre vate, ipd....
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Kakšne "žleht" paprike gojite, da jih mama tako dolgo za uhe drži?
maja

Odgovor Napisal/-a maja »

mravlja je napisal/a:
Ljubov dlan je bil lansko leto pri nas prvic v vrtu. Lahko recem, da je bil rezultat odlicen. Vse tako, kot si napisal. Letos gre seveda (ce bo vse po sreci) spet v vrt. Za slonovo uho sem prav tako slisal, da je v redu, detajlov pa ne poznam, zato vprasanje. Verjetno pa gojenje dveh enakovrednih ali zelo podobnih sort v vrtu nima smisla, niti ni prostora.

Ljubov dlan še nisem gojila, sem pa dve leti zapored imela Slonovo uho. Meni je všeč . Obilno rodi, ima lepo obliko- je gladka, precej mesnata in ne prevelika 10 do 15 cm. Osebno pa mi je najpomembneje, da dokaj hitro začne zoreti in večina dozori - pri ostalih rdečih rog paprikah pri meni vsaj tretjino nedozorelih pobere slana ali pa zgnijejo od dežja.
Uporabim jo za ajvar,pečenje, kar ostane pa v jeseni posušim in zmeljem v prah.
Lp maja_________________Nekateri se pritožujejo, ker imajo vrtnice trnje, jaz pa sem hvaležen, ker ima trnje cvetove.

KARR
Mesar

Odgovor Napisal/-a Mesar »

Imam svetlo klet, kjer je temperatura sedaj v tem mrazu konstantno cca 12st.C. Kasneje ko bo več sonca počasi naraste za nekaj st. Ali je to prehladno za prepikirane paprike. Ali ima mogoče kdo izkušnjo z paprikama Podravka in Slavonka od semenarne.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mesar, predlani sem imela obe Podravko in Slavonko, pa tudi Ljubov dlan. Obe sta naredili lepe, ploščate, ravne, mesnate plodove, a manjše kot Ljubov dlan. Kako je z rodnostjo, težko rečem, ker pri meni nimajo idelanih pogojev (bolj senčen vrt, pa tudi ne gnojim veliko). So pa nastavljale plodove do pozne jeseni._________________naredimo svet lepši
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Mesar je napisal/a:
Imam svetlo klet, kjer je temperatura sedaj v tem mrazu konstantno cca 12st.C. Kasneje ko bo več sonca počasi naraste za nekaj st. Ali je to prehladno za prepikirane paprike. Ali ima mogoče kdo izkušnjo z paprikama Podravka in Slavonka od semenarne.

Če imaš možnost jim daj par stopinj več. Raje najprej poskusi z nekaj sadikami, ne vsemi, da vidiš koliko ti bodo zastale v rasti. Za kasneje je taka temperatura že v redu, a prepikirane so po moje še malo preobčutljive za tak premik. Vsekakor takoj po pikiranju pusti še kak teden na istem mestu in šele potem prestavljaj kamor boš.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

brbr je napisal/a:
Mesar, predlani sem imela obe Podravko in Slavonko, pa tudi Ljubov dlan. Obe sta naredili lepe, ploščate, ravne, mesnate plodove, a manjše kot Ljubov dlan. Kako je z rodnostjo, težko rečem, ker pri meni nimajo idelanih pogojev (bolj senčen vrt, pa tudi ne gnojim veliko). So pa nastavljale plodove do pozne jeseni.

Brbr, kako pa je bilo z zorenjem oz. zgodnjostjo vseh treh sort, si opazila kakšne razlike?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

paprike enako kot druge rastline po pikiranji utrpijo takoimenovani "presajevalni šok". nekaj dni mirujejo, sploh ne rastejo. šele po 3-6 dneh rastejo naprej. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bicikel: nisem bila posebno pozorna. Pri meni zaradi sence itak vse bolj pozno zori. Mislim pa, da med zorenjem ni bilo kakšne bistvene razlike. Ne pa držat za besedo..._________________naredimo svet lepši
Odgovori