Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Poezija, ta tvoj The Healing Codes je ena krasna vrtnica. Obema želim še več uspehov v drugem letu in naprej.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Hvala Doli, res se mi zdi žlahtniteljsko obetajoč material. Takoj se bo videlo, kako bodo rastli sejanci. Če bo to pospešeno, je to zmaga. Pomenilo bo, da hitro dela korenine kar je prvo bistvo. Ampak če bodo poleg tega še zdravi kot mati (ali oče) bo popolno._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Prav povsod se skrivajo kakšne statistike, evidence ... Pri žlahtnjenju vrtnic ni nič drugače. Ko sem že ravno tako redoljubna in v zvezi s tem vse preštejem, naj zapišem še sem.

Letos sem opravila blizu 30 opraševanj na kupljenih vrtnicah in od teh pobrala 15 šipkov. V njih se je skrivalo 108 semen. Na teh vrtnicah sem nabrala tudi 67 šipkov iz odprtih oprašitev, v njih sem našla 503 semena.

Opravla sem tudi 8 križanj, kjer so bodisi kot mame bodisi kot očetje nastopale že moje žlahtnene vrtnice. Izplen je skromen, a zelo dragocen; v petih dozorelih šipkih je bilo 75 semen. In končno sem utrgala tudi tri šipke iz odprtih oprašitev na moji vrtnici, dali so mi 44 semen.

Pod črto je to skupaj 730 semen. Zadovoljna sem, ker mi je po neurjih in toči še veliko ostalo. Pa tudi zato, ker sem vse vzorno popisala, s časom žlahtnjenj vred. In dragi moji vrtničarski prijatelji, zadovoljstvo je treba deliti, privoščim ga prav vsem, zato vam

novo leto novo leto novo leto novo leto novo leto želim zadovoljno 2017! novo leto novo leto novo leto novo leto novo leto
1vrtnica

Odgovor Napisal/-a 1vrtnica »

Melona, po dolgem času sem spet pokukala na forum in kaj najdem.... uauuuu. Iskrene čestitke, res, tudi jaz sem zelo vesela zate. Ta tvoj uspeh res ni od muh. objemček_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Uporabniški avatar
Melona

Hvala, 1vrtnica! Pa le pokukaj večkrat sem gor Wink !
Uporabniški avatar
Melona

Vsak dan kaj novega, zame je to zelo razburljiv del leta.

Poezija

: )
Hvala enako, meni tudi. Tebi kalčki šele prihajajo, pri meni pa so v glavnem prišli tisti, ki so mislili. Drugi še tuhtajo. Ampak res, koliko kalitev je narejenih, potem pa gledaš te lončke s tablicami, na katerih so taka želena križanja in vsak dan buliš ali boš zagledal kakšno malo zeleno bunkico. Ali pa zemljo, ki se rahlo privzdigne in spodaj vidiš del kalitenega listka in še zavitega svetlega stebelca. In ker ne vidim tako zelo bistro, si pri čisto majhnih kalčkih vzamem lupo in pogledam ali je okosmateno stebelce in če so na liskih drobne resice, ki so kot konice trnčkov, eden pri drugem. In ko pri teh tamalih ugotoviš, da je dejansko vrtnica in ne neko seme plevela, te preplavi radost in zahvala.
Letos, ko imam vse v dnevni sobi je njihov večkratni obhod vsak dan najlepše možno opravilo. Kopica malih vrtničk, ki so že tukaj. Ampak samo izbranke začnejo pa zares rasti. In to se zelo kmalu vidi, jaz jih kar takoj pogruntam in ponavadi je tako.

Posebna zgodba so tiste, ki ne klijejo. Kaj jim je, le kaj zamujajo! Jaz sem srečna, da samo ena iz križanja kali. Samo da kali. A mnogi lončki ostanejo samo lončki z zemljo. Letos se poglabljam v tematiko kaljenja in mislim, da začenjam počasi razumeti nekaj podrobnosti, oz. da so semena živa snov, z vsemi občutenji. Da bi mi, ki se s tem ukvarjamo, to morali čimprej razumeti...

Še vedno nisem nič presajala. Moj križani sejanec Duftfestival ima posebno nego, priviligirano in se temu primerno tudi odziva. Iskreno upam, da bo kaj iz njega. Veliko je kalitev, ki so zunaj in imajo kak mesec ali dva pa se ne še dovolj razvijajo. Nekaj pa jih le bo.

Vsako leto nove radosti, novi cvetovi, čakanje na pocvitanje in joj, da ne pozabim, vdihovanje vonja še preden se cvet odpre.
Le kakšne bodo?_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Pri meni sta za zdaj največja sejanca OP Cardinal Humme. Prvi je vzklil 1. decembra 2016, drugi le nekaj dni za njim. Listki bolj solatni, moram ju presaditi, da vidim, če se bo rast kaj popravila, zdaj kažeta bolj krmežljav karakter. Imaš kaj izkušenj s CH?

Zunaj je še nekaj sejancev OP Blue for you in to je za zdaj vse. Na tisti mrzli zaprti terasi z letošnjimi nizkimi temperaturami niti ni kaj drugega pričakovati. Najbrž bo kaj več videti, ko se zunaj ogreje.

Stiskam pesti za Duftfestivalovega otročka srčki !
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ooo Melona, tebi pa se dogaja!

Super in kar pihaj jim na dušo.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Poezija

Melona poglej na stran 34, post 5.8. tu je en primerek mojega OP Cardinal Hume. Kalilo jih je kar nekaj, samo iz tega je nekaj ratalo, ampak se ne razvija naprej ima ene tri vejice in to je to. Letos počakam, da vidim če bo kaj iz njega. Dobro ga je križati, saj so kalitve odlične.

Prilagam slikico mojih sejancev od letos ki so že kalili, druge posodice sem odmaknila. Začeli so rasti. Zelo sem zadovoljna z dvema sejancem OP PRedikat Wine, eden raste v višino, imel je že 3 drobne popke, ampak rastlina je res premajhna, da bi sedaj delala cvetove zato sem jih odstranila takoj, ko so se pojavili. Drugi pa je gost in raste v lepo obliko. Za tadva gojim upanje. Tudi nekaj sejancev OP Fairy Ballerina se zaenkrat dobro obnaša, posebej izstopa eden, ki prekaša vse. Kasneje se bo videlo kako bo s plesnijo. Sedaj je še zgodaj in je vse še zdravo.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori