Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Afriške buče

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula: je tvoja, od katere si delila seme, siciljanska lagenarija?

Ker, če je, potem ni prava za posodo oz. sušenje, je preveč sočna.

Za posodo bo buča Kobra. Sicer je na vrečki s semeni namalana z zavitim vratom, a ni nujno, da bo taka tudi v resnici. Leta nazaj sem dobila domače seme teh pravih, kot jim rečemo mi, vratastih ali stekleničnih buč. Vrat so imele popolnoma raven. Takole izgleda - slika ni moja, so pa bile enake.

Tudi sicer je na vrečki Semenarne zmeda. Vratasta buča oz. kobra spada med Lagenarije, kot znanstveno ime imajo napisamo cucurbita maxima Rolling Eyes .

Mimogrede: vratasta buča nikakor ni primerna za prehrano, je preveč suha. Preizkušeno. Se pa zato dobro suši. Svoje sem posušila na podstrešju, eno še imam, jo bom poslikala.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, ne vem, če se strinjam s tabo.
Je moja taka za posušit - v kosih se je res trdno posušila. Mogoče letos znova poskusim z njo na njivi, mogoče zrastejo manjše kot na vrtu in bodo prej dozorele.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Verjamem muhi, čeprav se nagibam k mnenju figule.

To se pravi, obe imajo prav.

mravlja - dvojni problem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

figula je napisal/a:
Muha, ne vem, če se strinjam s tabo.
Je moja taka za posušit - v kosih se je res trdno posušila. .

Bo že držalo, če veš iz prakse. Pravzaprav so verjetno čisto vse lagenarije primerne za sušenje, pač glede na potrebe in uporabnost posušenih buč.

Drugače se pa "kobre" sušijo cele, pri odprtih je več težav z gnitjem. Obesiš jih nekam na suho in prepih. Sušijo se kar nekaj časa, pri meni so se čez celo zimo. Vmes obrišeš plesen, če se nabere po površini, sušenju pa ne škodi. Lahko jih tudi ne obrišeš, so pa potem malo lisaste.
bojanp

Odgovor Napisal/-a bojanp »

No ste precej zašli od teme,ki jo je načel Furman.Buča za katero sprašuje je Afriška vodna buča,ki je žogaste oblike,in se uporablja posušena kot posoda za vodo ali pa kaj drugega.Je pa vrsta lagenarije.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

O teh bučah je govorila Kornelija včeraj v svoji oddaji na HRT2.

Žal še ni tule
https://naturalportal.wordpress.com/vrtnarica-vrtlarica-seznam-oddaj/

vendar pa tisti ki imate programe z zamikom nazaj (box) oddajo lahko pogledate že sedaj.

Priznam,da sem prvič slišala za te buče ,slišati in videti je bilo zelo zanimivo.Žal pa se vse ustavi pri velikosti vrta
Sad_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

bojanp je napisal/a:
No ste precej zašli od teme,ki jo je načel Furman.Buča za katero sprašuje je Afriška vodna buča,ki je žogaste oblike,in se uporablja posušena kot posoda za vodo ali pa kaj drugega.Je pa vrsta lagenarije.

Nismo zašli preveč stran, saj pišemo o lagenarijah . Te se pa pojavljajo v več oblikah in nekaj od teh je primernih za posode za vodo. Bistvo je, da jih je moč posušiti, ne da bi poprej propadle.
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Joj koliko dela sem vam dal, no ja pa je vsaj malo popestrilo tole skisano tmurno zimsko vreme. Jaz sem v postelji z vročino ( pri mojih letih te edin vročina še povabi v posteljo) tako sem bil malce odsoten. Bojan ima prav iščem seme afriške buče, žogaste oblike, ki dozori dokaj velika. Žena je prispevek videla v HR oddaji Vrtlarica, pa jo je mal zagrablo, da bi ona pa tud imela tako bučo. Kornelija sicer v posnetku pove latinsko ime buče a si ga nisem zapomnil. Bo treba gledat posnetek in si zapisat._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kot sem že rekla - lagenarija. Bolj točno Lagenaria siceraria.
Malo sreče je treba imeti, da bo iz kupljenega semena res zrasla okrogla oblika.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Tule jo imajo https://www.kcb-samen.ch/pumpkin-seeds/225820/African-Kettle-Gourd . Sama sem gojila podobno Korziško varianto https://www.kcb-samen.ch/pumpkin-seeds/225990/Plate-de-Corse Morda še najdem kako seme kje. Nisem pa imela dobrih izkušenj, nekako se ni hotela lepo posušiti. V glavnem rabi dolgo vroče poletje. Afriška ima še debelejšo lupino in naj bi se lepše obdelovala.
Odgovori