Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Origanum vulgare - dobra misel, origano

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Oh, seveda, žajbelj lahko dobiš. Velja, se zmeniva.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

iiiiiii, hvala punce srčki
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Sem prepozna? Je kje še kak mali košček belo cvetočega origana na razpolago?

Če je, prosim, bi tudi zame prevzela, Metuljc? Če ni, pa se postavim v vrsto za naslednjo delitev korenin.

Hvala. Lepo bodimo, Mil
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

mil, bom videla, kaj bom izkopala, ker ne vem, kaj je pod zemljo, nič pa zaenkrat ne obljubim.
metuljc

Seveda, mil, če bo sadika zate, bom poštarca. Wink
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Origano, kateri je rastel med jagodami je skoraj da že dokončno odstranjen, sem ter tja pokuka ven še kakšen sejanček, čeprav je bila celotna greda prekopana lansko pomlad z namenom odstranitve origana...Ugotovil sem da mu je družba jagod preveč ustrezala, in brez sankcij, bi na gredi rastel samo še origano, brez jagod.

Ker ta "navadni" origano (seme od semenarne), za moje pojme nima nikakršne arome ko je suh, sem poizkusil še z grškim (var. hirtum). Sušil ga še nisem, je pa letošnjo zimo preživel zunaj v loncu, in kot kaže, je preživel.

pika

Zanimivo, tudi sama sem navadnega vzgojila iz semenarninih semen, pa mi je v redu.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ali pa sem ga kiksnil pri sušenju, ker sem sušil liste in ne celotnih vejic?
Ker ta, "navadni" od semenarne je popolnoma izgubil vonj po origanu, zato sem ga tudi zamenjal z grškim, za katerega upam da bo vsaj malo podoben po vonju tistemu iz trgovine.
pika

Ne vem. Jaz porežem cele vejice s cvetovi, spodaj zavežem v šop in narobe obrnjeno obesim na zračno in suho mesto. Potem s cvetovi vred osmukam z vejic in vse zmeljem v 'smuti-mejkerju'. Mora ti prej zacveteti, ne smeš ga predolgo sušiti, pa cvetovi dajo tudi super aromo.
Grškega enako, posušen ne sme preveč izgubiti zelene barve, meni ima močnejšo aromo od kupljenega, tudi navadni.
metuljc

Bolje je sušiti cele vejice, izhlapi manj eteričnih olj. Raznolikost sadik origana je pa zelo velika, se spomnim ene njive pri IPH v Žalcu,..............
Odgovori