Origanum vulgare - dobra misel, origano
-
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Origano, kateri je rastel med jagodami je skoraj da že dokončno odstranjen, sem ter tja pokuka ven še kakšen sejanček, čeprav je bila celotna greda prekopana lansko pomlad z namenom odstranitve origana...Ugotovil sem da mu je družba jagod preveč ustrezala, in brez sankcij, bi na gredi rastel samo še origano, brez jagod.
Ker ta "navadni" origano (seme od semenarne), za moje pojme nima nikakršne arome ko je suh, sem poizkusil še z grškim (var. hirtum). Sušil ga še nisem, je pa letošnjo zimo preživel zunaj v loncu, in kot kaže, je preživel.
![](http://shrani.si/f/25/Th/otp3pHq/origano-hirtum-20022017.jpg)
Ker ta "navadni" origano (seme od semenarne), za moje pojme nima nikakršne arome ko je suh, sem poizkusil še z grškim (var. hirtum). Sušil ga še nisem, je pa letošnjo zimo preživel zunaj v loncu, in kot kaže, je preživel.
![](http://shrani.si/f/25/Th/otp3pHq/origano-hirtum-20022017.jpg)
-
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1325
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Ne vem. Jaz porežem cele vejice s cvetovi, spodaj zavežem v šop in narobe obrnjeno obesim na zračno in suho mesto. Potem s cvetovi vred osmukam z vejic in vse zmeljem v 'smuti-mejkerju'. Mora ti prej zacveteti, ne smeš ga predolgo sušiti, pa cvetovi dajo tudi super aromo.
Grškega enako, posušen ne sme preveč izgubiti zelene barve, meni ima močnejšo aromo od kupljenega, tudi navadni.
Grškega enako, posušen ne sme preveč izgubiti zelene barve, meni ima močnejšo aromo od kupljenega, tudi navadni.