Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Mislim, da je to Poncirus trifoliata.

Sicer pa menda resnično vzdržliv, pa kisel, pa ...
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

katarinav je napisal/a:
Kdo ve, kaj več o sibirski limoni?
http://www.staresortesemena.com/proizvod/sibirski-limun-sadnice/

To je Poncirus trifoliata - trolistna citrona._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Bi rekla, da je to Poncirus trifoliata.
Naj omenim, da se njegovih semen ne splača kupovat - takoj ko se izsušijo, ne kalijo več. Preverjeno Crying or Very sad .

(eno minuto sem bila prepozna Smile )
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Oo, ste hitri. Sem v iskalniku iskala pod sibirska limona in mi ni nič ven vrglo. Hvala. Kakšen pa je okus te limone? Mislim, se jo splača gojiti za sadeže? Vidim, da jo uporabljajo za cepljenje, nikjer pa ni omenjeno, kakšni so sadeži..Hvala za odgovor.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Za samo uzivanje ni primerna. Uporablja se jo predvsem za podlage za cepljenje.
kloko

Odgovor Napisal/-a kloko »

Okus je takšen kosmat-grenko-kisel, še večji minus uporabnosti je dejstvo, da so sadeži polni semen, "mesa" je zelo malo.
Rastlina je uporabna tudi za živo mejo-ograjo, ima krasne goste trne vsepovsod...

L.p., Kloko
bojanp

Odgovor Napisal/-a bojanp »

Marmelada je baje zelo dobra,kuha se pa iz celih plodov,z lupino vred.
Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

brbr je napisal/a:

Ali mogoče kdo tukaj ve, katero sorto limonovca bi človek lahko gojil zunaj na naši obali.

Mayer ali Lsboa, podlaga poncirus trifoliata. Mislim da imajo obe v Agrariji v Kopru. Pri meni je bilo Januarja cel teden -3 do -4 ponoci, caz dan je slo nad 0. Zadnji dan pa -6 z mocno burjo. Pa so vse prezivele, limone, mandarine, klementine in pomarance. Pa nic jih nisem zavijal ker je tako pihalo da mi je por populilo. Ce bi imel zavite bi mi jih pomoje izruvalo Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za odgovor. Prijateljica ne ve, katero sorto limonovca imajo pri njih. Je že stara rastlina. Dobili so jo iz Metkovića (imajo tam znance). Zdaj so tam naročili tudi sadike za nas. Posaditi mislim tri trastline. Pa še to ne bo dovolj za našo samooskrbo (se bojim), ker porabimo najmanj limono na dan.

Opozorili so me, da naj jih posadim tako, da jih pozimi ne bo obsijali jutranje sonce...

Ha, sploh si ne predstavljam, kako mora pihati, da izruje por Shocked_________________naredimo svet lepši
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Parangalus, imaš rastline posajene na prosto ali jih imaš vlončene? Zanima me zaradi primerjave s podatki o prezimnosti, ki so napisani na internetu. (a se je že večkrat izkazalo, da ti niso vedno merodajni)
Odgovori