Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Tritikala
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Tritikala
(Prenos iz arhiva)
Ob spoznanju o precejsnji vlogi "rojaka" Frana Jesenka pri njenem nastanku ter hkratnem zacudenju o njeni splosni odsotnosti z nasih polj in polic odpiram temo o tritikali.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Fran_Jesenko
https://sl.wikipedia.org/wiki/Tritikala
https://en.wikipedia.org/wiki/Triticale
Ampak nas crtj jo (ze) ima:
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-111852.html&highlight=tritikala#111852
Ker v veliki meri "jamramo" nad posledicami uzivanja psenice me zanima o njej prakticno vse.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Fran_Jesenko
https://sl.wikipedia.org/wiki/Tritikala
https://en.wikipedia.org/wiki/Triticale
Ampak nas crtj jo (ze) ima:
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-111852.html&highlight=tritikala#111852
Ker v veliki meri "jamramo" nad posledicami uzivanja psenice me zanima o njej prakticno vse.
Po mojem zaenkrat zelo grobem razumevanju, ki je lahko točno ali pa ne, je stvar taka:
- razvita je bila, da bi združila donos in lastnosti zrna pšenice ter trpežnost rži
- uporablja se, kadar sploh (da ni pomladi zaorana) za prehrano živali, za ljudi pa le v sekundarni vlogi (dodaja se testeninam itd)
- lahko pa bi se mirno tudi samostojno, ker je zrno kvalitetno; vendar naj bi se vseeno nekoliko drugače obnašalo pri obdelavi, glej recimo http://www.triticale-infos.eu/use/human-consumption/index.html
Pri nas je bila zgodba enostavna:
- ajda je ostala predolgo na njivi, da bi sejal inkarnatko, kar bi sicer najraje zaradi čebel (pomladi 2016 je rešila izpad zaradi pomrzle akacije)
- želel sem sejati nekaj trpežnega in neizbirčnega, namen je pokritje njive / zeleno gnojenje
- razmišljal sem predvsem o rži in zimskem ovsu
- vendar, ko so bile ravno punce na poti LJ / MS, sem našel na bolhi oglas za tritikalo v Framu
Ker je bila sejana pozno (in je traktorist bil nenavdušen nad kvaliteto semena, češ da je veliko loma), je trenutno videti precej razpršena in nebogljena, vendar mislim, da so šanse, da lepo zrase. Vsaj sodeč po tem, kakšne so dosedanje izkušnje z inkarnatko, ki kdaj vmes prek zime zgleda ko smrt, potem pa je pomladi vsa krasna.
Če bo res dobro zrasla, potem to tudi pomeni, da res zelo dobro prenaša neugodne pogoje. Ker v Prekmurju je suša že praktično od oktobra, cel januar je bil na -10 in to suh mraz, šele tam nekje v tretjem tednu je celo padlo za vzorec snega. Naša njiva tudi ni gnojena - samo tisto, kar pustijo rastline za sabo (inkarnatka, ajda in industrijska konoplja).
Glede posledic uživanja pšenice -- po mojem razumevanju to, da bi prešel s pšenice na tritikalo, ne bi pomenilo kvalitativne razlike. To tudi ni bil vzgojni cilj; cilj je bil "dajmo naredit res trpežno pšenico".
Nekaj, kar je trpežno in hkrati dejansko je alternativa v smislu glutena, je proso -- vendar je tam pa drug zadržek, delovalo naj bi zaviralno na ščitnico.
- razvita je bila, da bi združila donos in lastnosti zrna pšenice ter trpežnost rži
- uporablja se, kadar sploh (da ni pomladi zaorana) za prehrano živali, za ljudi pa le v sekundarni vlogi (dodaja se testeninam itd)
- lahko pa bi se mirno tudi samostojno, ker je zrno kvalitetno; vendar naj bi se vseeno nekoliko drugače obnašalo pri obdelavi, glej recimo http://www.triticale-infos.eu/use/human-consumption/index.html
Pri nas je bila zgodba enostavna:
- ajda je ostala predolgo na njivi, da bi sejal inkarnatko, kar bi sicer najraje zaradi čebel (pomladi 2016 je rešila izpad zaradi pomrzle akacije)
- želel sem sejati nekaj trpežnega in neizbirčnega, namen je pokritje njive / zeleno gnojenje
- razmišljal sem predvsem o rži in zimskem ovsu
- vendar, ko so bile ravno punce na poti LJ / MS, sem našel na bolhi oglas za tritikalo v Framu
Ker je bila sejana pozno (in je traktorist bil nenavdušen nad kvaliteto semena, češ da je veliko loma), je trenutno videti precej razpršena in nebogljena, vendar mislim, da so šanse, da lepo zrase. Vsaj sodeč po tem, kakšne so dosedanje izkušnje z inkarnatko, ki kdaj vmes prek zime zgleda ko smrt, potem pa je pomladi vsa krasna.
Če bo res dobro zrasla, potem to tudi pomeni, da res zelo dobro prenaša neugodne pogoje. Ker v Prekmurju je suša že praktično od oktobra, cel januar je bil na -10 in to suh mraz, šele tam nekje v tretjem tednu je celo padlo za vzorec snega. Naša njiva tudi ni gnojena - samo tisto, kar pustijo rastline za sabo (inkarnatka, ajda in industrijska konoplja).
Glede posledic uživanja pšenice -- po mojem razumevanju to, da bi prešel s pšenice na tritikalo, ne bi pomenilo kvalitativne razlike. To tudi ni bil vzgojni cilj; cilj je bil "dajmo naredit res trpežno pšenico".
Nekaj, kar je trpežno in hkrati dejansko je alternativa v smislu glutena, je proso -- vendar je tam pa drug zadržek, delovalo naj bi zaviralno na ščitnico.
Pozdrav
Po mojem mnenju ( hudo laičnem, in ker mi ustreza okus ) je najboljša stvar namesto pšenice A J D A.
Ljubim ajdove žgance, ajdovo kašo, ajdove palačinke in ajdov kruh. Seveda pa pijem tudi ajdov čaj.
Ja, tudi kaj pšeničnega ( še bolj pirinega) pojem, pa raje ne bi, ampak....sladice...pa tako...
Lepo bodimo, Mil
Po mojem mnenju ( hudo laičnem, in ker mi ustreza okus ) je najboljša stvar namesto pšenice A J D A.
Ljubim ajdove žgance, ajdovo kašo, ajdove palačinke in ajdov kruh. Seveda pa pijem tudi ajdov čaj.
Ja, tudi kaj pšeničnega ( še bolj pirinega) pojem, pa raje ne bi, ampak....sladice...pa tako...
Lepo bodimo, Mil
Tudi zame je ajda odlična, je pa to ljubiteljski okus, ponavadi jo imajo ljudje ali zelo radi ali pa enako močno ne marajo.
In spet so posebnosti - fagopirin v ajdi (tako klasični kot tatarski) povzroča preobčutljivost na svetlobo s kožnimi reakcijami pri ljudeh in živalih; našel slučajno pri raziskovanju, ali bi lahko naše viške ajde plasirali sosedovim kuram. Čeprav spet - naj bi bil predvsem prisoten v zelenih delih.
Glej tudi: https://permies.com/t/35541/cooking-destroy-fagopyrin-Buckwheat-Lettuce
In spet so posebnosti - fagopirin v ajdi (tako klasični kot tatarski) povzroča preobčutljivost na svetlobo s kožnimi reakcijami pri ljudeh in živalih; našel slučajno pri raziskovanju, ali bi lahko naše viške ajde plasirali sosedovim kuram. Čeprav spet - naj bi bil predvsem prisoten v zelenih delih.
Glej tudi: https://permies.com/t/35541/cooking-destroy-fagopyrin-Buckwheat-Lettuce
Mimogrede, spadam(o) med zagnane jedce ajde in ostalih zit.
Seveda, pricakovanje, da bo tritikala brez glutena je nesmiselno. Imam pa neko (se neosnovano) upanje (materije ne poznam podrobno), da nekoc dobim informacijo o nekem "lahkem" hibridu, ki bi imel glutenska (ali podobnih snovi) razmerja ugodnejsa - pa naj bi to bila "lahka psenica" ali "lahka tritikala" ali kaj drugega, tretjega... Osnova takega razmisljanja so recimo hibridi jerebike, ki delno ali v celoti grenkobe vec nimajo - in verjetno bi lahko nasli se kako tako primerjavo...
Metuljc, je moka tritikale v vasem koncu lahko dostopna?
Seveda, pricakovanje, da bo tritikala brez glutena je nesmiselno. Imam pa neko (se neosnovano) upanje (materije ne poznam podrobno), da nekoc dobim informacijo o nekem "lahkem" hibridu, ki bi imel glutenska (ali podobnih snovi) razmerja ugodnejsa - pa naj bi to bila "lahka psenica" ali "lahka tritikala" ali kaj drugega, tretjega... Osnova takega razmisljanja so recimo hibridi jerebike, ki delno ali v celoti grenkobe vec nimajo - in verjetno bi lahko nasli se kako tako primerjavo...
Metuljc, je moka tritikale v vasem koncu lahko dostopna?