Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buče - Cucurbita

Odgovori
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Melona je napisal/a:
Prva letošnja Gribovskaja Zimnjaja, utrgana danes.

Ta je zelo podobna Stambolki.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pa res, Gringo. Pri moji sicer piše, da zraste do 4 kg, Stambolka pa menda tudi preko 10 kg. Poznaš Stambolko, to drži?
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Melona je napisal/a:
Pa res, Gringo. Pri moji sicer piše, da zraste do 4 kg, Stambolka pa menda tudi preko 10 kg. Poznaš Stambolko, to drži?

Precej dobro poznam Stambolko. Precej pogostojo tudi sejemo ker je po enem receptu z pekmezom (jabolčna tekoča marmelada) extra sladica.
Kar se tiče kilogramov pa Stambolka zna biti dosti večja od 4kg, če seveda ima pogoje.

Stambolka (znana tudi kot Ćurta):

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tole buč(k)o sem sadila že lani in je zelo okusna. Ni prav hudo rodna, vsaj pri meni ne. Letos raste tretja, ostalo je odpadlo v različnih fazah. Lani je bila ena izrazito podolgovata, kot kakšna žoga za ragbi, bi rekla. Ostale so bile okrogle, letos so samo okrogle. Samo ne vem, ali sem sadila lansko seme ali tistega prvega, ki sem ga dobila od nekoga z Gartlca.
Je pa vrežasta in se veselo vzpenja po žični ograji._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Koliko casa rabi buca od cveta pa do tega, da dozori?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdajle sem bolje pogledala tole Stambolko in se mi zdi, da bi bila moja "bosanska bela buča" (od Vode) lahko Stambolka. Še posebno, ker naj bi jo uprabljali za pite. Voda, kaj meniš?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, a so tvoje rastle iz onega kupa listja? Morda so zato malo manjše. So pe res okusne in izjemno fdolgo zdržijo, kar ni na odmet, oboje, kajne?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, seveda so to tiste posajene v kup listja. No, tako majhne pa spet niso... Imam še eno. Jo bom ob priliki stehtala. Pojedli jo bomo pa takrat,, ko bo kazala znake propada. Tu imam vprašanje - kako veš, da so ji dnevi šteti? Ali začne gniti, ali pa se samo znotraj izsuši in na zunaj slpoh ne veš, da je fuč?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Opazila sem, da se na bučah precej pred propadom pojavijo majhne okrogle lise, na otip mehkejše, kasneje potemnijo. Pa pri peclju se začnejo mehčat.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Ja, seveda so to tiste posajene v kup listja. No, tako majhne pa spet niso... Imam še eno. Jo bom ob priliki stehtala. Pojedli jo bomo pa takrat,, ko bo kazala znake propada. Tu imam vprašanje - kako veš, da so ji dnevi šteti? Ali začne gniti, ali pa se samo znotraj izsuši in na zunaj slpoh ne veš, da je fuč?

Sem malo površno napisala, manjša od onih opisanih zgoraj, Stambolk. Sicer pa, po moje je bolje več manjših kot manj večjih. Wink
Odgovori