Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Radič Indigo

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tudi to se zgodi; radič Indigo mi je pobegnil v cvet, dobesedno čez noč Evil or Very Mad Shocked .
Ne ves, približno 1/2 ene nasaditve. Preveč!
To se mi še ni zgodilo, iščem vzroke; je letošnje leto "malo čudno"?
Variantno, ravno te sadike sem dobil veliko prevelike v tistih 9delnih platojčkih; je čisto možno, da sem jim je zmešal bioritem Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc je napisal/a:

Variantno, ravno te sadike sem dobil veliko prevelike v tistih 9delnih platojčkih; je čisto možno, da sem jim je zmešal bioritem Wink .

Možno, seveda.
Ravno testiram, kdaj bodo jesenski samosevci pognali v cvet. Zaenkrat še niso. Tapravi indigo šele klije v lončku. Na gredo bo šel, ko bo odpovedala solata.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Seme poletnega radiča Indigo se trenutno dobi v Bauhausu - znamka Kiepenkerl. Je pa cena precej zasoljena, zato ga je nujno sejati bodisi v platoje ali vsaj v korita, da ga ne pojedo polži in ostala lačna bitja še preden uspe zadihati.

In pa: v enem paketku je le ca 100 semen - štela pred leti, da bi pravično razdelila pol/pol. Če upoštevamo oboje, so resnično dragocena. A vseeno vredna nakupa. Sejanega v maju/juniju lahko jemo že poleti, če ga ne režemo, ampak obtrgujemo, daje okusno solato vse v pozno jesen.

Domače seme se ni obneslo. Saj je večinoma zrasel iz njih običajni radič (razen par cikorij) , a ne tak, kot sem ga pričakovala.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Lansko spomlad (16) sem od metuljc dobil tvoje seme tega radiča. (upam, da sem jo pravilno rzumel)

Ali je bilo to seme že domače? No, seveda je bilo, ker dragega kot hudič že nebi delila naprej.

Posadil sem jih cca 70 sadik in resnično je bil zelo neizenačen, tako po barvi, še bolj pa po obliki.
Verjetno je originalno seme bolj enotno?

Ker nisem imel primerjave sem bil z njim zelo zadovoljen. Ga pa nismo obtrgovali, ampak kar rezali. Malo višje, toliko, da je srce ostalo nepoškodovano in izbrani "srečneži" so trajali do jeseni. Preostali so bili sukcesivno za voluhrja. Sejal sem ga že aprila, sadil pa pozno, tam nekje v zač junija. V platojih sem ga rezal na kratko, da je ostajal vitalen.
Posamezno so nekateri primerki pričenjali cveteti že od poznega poletja dalje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans: ja, to seme je bilo že iz domačega pridelka. Tvoje izkušnje so enake mojim - dober, a ne tisti pravi. Pravi je seveda lepo izenačen, tako v obliki glavic kot barvi.

Radič Indigo na gredici avgusta 2015

(ime sem poudarila, da ga ne bo kdo pomešal s solkanskim)
juglans

Hvala za sliko. Nikakor ni bil tako izenačen, ampak smo ga vseeno vsega porabili sproti. Laughing

Morda še to. Se kaj spominjaš, si bila pozorna? Takrat, ko ti je cvetel, ali je bilo v bližini še kakšnih radičev - cikorij - potrošnikov? Sicer predstavlja okolica za čebele malce širši okvir, pa vseeno. Nenavadno mi je, da bi sorta tako hitro izgubila stabilnost.

Kljub vsemu pa. Original semena zelo verjetno ne bom kupoval, bom pa pri semenenju veliko bolj pozoren. Recimo, da bi izbral po moji presoji optimalno rastlino in jo pustil cveteti. Težava so le škodljivci, a vseeno.
Nekako računam, da bi mu tako "povrnil spomin" na stara pota. Sanjač ali čarovnik? Confused
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Enkrat sem gospo Fanči Perdih (Amarant) spraševala zakaj sami ne semenijo radičev (dobilo se je samo avstrijsko seme) in je odgovorila, da zato, ker je pri nas preveč potrošnika v naravi in je tako zelo težko preprečiti križanje..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans: odgovor ti je dala že brbr - potrošnika je pri nas kolikor hočeš že na mojem travniku. V takih kotičkih, kjer ga ne moreš izruvati. Če ga kosiš, le enkrat mesečno hitro požene nova stebelca in te prelisiči.

Rešitev vidim le v tem, da bi pustila semeniti samo prve cvetove, ki ponavadi prehitijo potrošnik za dober teden. Vse ostale pa sproti porezala.
juglans

Hvala. Ja drži, res ga je veliko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Končno poročilo o letini 2016/2017 iz doma pridelanega semena:

Na mojem lastnem vrtu, ki je zimske mesece v popolni senci, je bera bolj slaba. Nekaj se ga je pa le izvilo iz navidez gnilih glavic.

Na vrtu znanke, ki je cel dan osončen, je prezimil ves, pokrit s kopreno. Sedajle ima prelepe temne rozete. V naše veselje nam povsem nadomešča izpad motovilca.

Če nič drugega, splača se ga sejati ravno zaradi pomladanskega pobiranja. Sejala sem ga julija med varaždinsko zelje. Sprva je štartal na vso moč, potem ga je zelje zatrlo, a je zdržal. Ko sem zelje pobrala, se je zopet okrepil, pravi "obraz" je pa pokazal šele te dni. Very Happy
Odgovori