Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Kalemljenje jabuke na prosto spajanje.

https://www.youtube.com/watch?v=KAdPDS6YgFE
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Nekaj let po snegolomu se je takole zarastlo.

in njena trenutna velikost je takale

pri cepljenju niti nisem imel v mislih končno velikost, a glede na to, da so japonske češne manjše rasti od naših je možno da bo drevesce zraslo max do 4-6m bomo videli. Malce problemov dela Carmen, ki je kar bujne rasti in jo moram vsako leto krajšat._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
misoo83

Kalemljenje kruške na procep.

https://www.youtube.com/watch?v=xmE9SjXxqjo
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Jaz sem že kak mesec nazaj začel s cepljenjem. A je to da brst začne odganjati, namesto da bi miroval znak da sem okuliral s cvetnim brstom?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Daniel R je napisal/a:
Jaz sem že kak mesec nazaj začel s cepljenjem. A je to da brst začne odganjati, namesto da bi miroval znak da sem okuliral s cvetnim brstom?

Ej, Daniel.
Prvo je izobrazba v tandemu z videnim: Ločiti je potrebno brste na rezi, katero imaš.
Tudi meni se je dogodilo, da mi je nekdo poslal cepiče z cvetnimi brsti za cepljenje, namesto z vegetativnimi. ( Ne poimenujem) Shocked
No ,to pomlad sem skoraj zaključil s cepljenjem. Ostal je le kostanj in feijoa, ter trte. No zadnja pa je izziv,zato sem šel na ogled precepljanj caa. 10 let starih trt na Italijansko stran, in to na višini rezi za vzgojo , to je na cepljeno sorto.
To iz preteklega leta, uspeh cepljenja fenomenalen.
Bolj zanimivo je , kako skrajšati čas za rodnost ceplenih oz. drugače vzgojenih kultivarjev. E, to pa so druga znanja, katere imam v (prvem planu).
lp. Vinkoz
misoo83

Kalemljenje trešnje na procep.

https://www.youtube.com/watch?v=SwFWEe_Jxa4
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kako pa potem postopate v primeru ko so na lesu prisotni cvetni in vegetativni brsti, kdaj odstranite cvetne brste? Ko nabirate cepiče, ob cepljenju ali počakate da malo kalusira (en dva tedna) in jih potem odstranite?
Recimo v primeru breskev in mandeljnev, pri spomladanskem cepljenju.

Jaz sem dobil cepiče mandljnev, kjer je bilo nekaj cvetnih brstov že odstranjenih, preostale pa sem odstranil ob cepljenju, in zaenkrat izgleda ok.
P.s. Še fotografija izpred par dni. Po cepljenju so bili na toplem v hiši za 3 tedne, sedaj pa so zunaj, ob hiši, pokriti s kopreno.
misoo83

Mozes skinuti odma cvetne pupoljke pre kalemljenja ili nakon kalemljenja.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ko začnejo drevesa odpirati popke je prepozno za cepljenje?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
misoo83

Nije, pod uslovom da imas kalem grancice na kojima nisu krenuli pupoljci.
Ja sam kalemio kajsije u vreme kada su podloge sljive vec cvetale i kalemio sam pod koru i sve se primalo.
Odgovori