Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pika99, če se ti ljubi in se ti ne zdi neumno, probaj nekaj graha posejati 9.aprila (dva dni pred polno luno). Zdaj čitam eno knjigo o vplivu lune na rast rastlin. So delali preizkuse ravno z grahom in so neverjetne razlike glede rasti/pridelka in časa sejanja v odnosu na stanje lune. Grah posajen dva dni pred polno luno je daleč prekašal vse ostale setve Confused

Jaz sem ga sicer sejala na njivo v preteklih dveh dneh..._________________naredimo svet lepši
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Moj grah M.Provansalec je po dolgem času zunaj. Sejan sredi februarja je danes velik cm ali dva. Sem ga letos malo pregloboko zakopala pa ga ni in ni bilo ven.

Kalila so mi tudi tri leta stara semena Dwarf Grey Sugar, pa Salmon Flowered, v loncih imam pa že malo večja Parsley Pea in Purple Podded Pea Desiree.

Sladki grah Sweet Salome sem vzgojila notri in presadila ven sadikce visoke 5-10 cm, zdaj pa ugotavljam, da mi jih kljuvajo ptiči, so že čisto oguljene. To dobi človek v zahvalo za zimsko hranjenje Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lep sladkorni grah (semena,. seveda, v Jami za Bežigrdom je še na zalogi) imajo v Lidlu, mali stroki.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pika99, če ti je prav, ti prinesem aprila nekaj sladkornega graha, ki se ga držim kot pijanec plota. Posadi kot ti je svetovala Brbr, nimaš kaj izgubiti, lahko pa pridobiš, če ne drugega pa izkušnjo.

Večim sem že dala to seme, pa še nisem zasledila, da bi bili zadovoljni, ali pa sem spregledala. Meni je všeš.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

cinija, miljionkrat hvala vnaprej, seveda prinesi, ne vem kaj ti bom dala v zameno, kakšno paradižnikovo seme? Paradižnik mi vsako leto dela kot zmešan.

kar se Lidla tiče - v forumu nazaj sem brala, da sladkorni, kupljen tam, ni bil sladkorni...

Tako da - označen aprilski dan, kot si predlagala brbr, pa da vidimo Smile Smile
pika

To glede sladkornega sem pisala jaz. Enkrat se mi je to zgodilo, takrat, ko je bil sladkorni, je bil dober. Imam sicer eno dobro sorto stročjega/sladkornega graha, a sem lani prepozno pobirala seme in ga je bolj malo, lahko pa me v jeseni spomniš, pa ti ga pošljem za poskusit.

Kaj pa če poskusiš vzgojiti sadikce graha v plastični sladoledni banjici in ko bodo veliki nekje 10 cm, presadiš na vrt?
Lahko kar v kupčku celo banjico zemlje prestaviš v vrt (iz plastike ven seveda), pa par leskovih vej zraven zapičiš za oporo.
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

To je vsekakor še ena od možnosti, ki mi ostaja - je pa moje stanovanje v LJ v tem času že tako polno lončkov s pikirančki/sejanci, grah pa naj bi bil manj zahtevna rastlina za gojenje, da se dosedaj za to nisem odločila.

Mogoče pa res eno leto... Hvala da poskušaš z idejami,

Pika
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Pika, jaz vsako leto grahke najprej nakalim v stanovanju in jih potem presadim ven kot rastlinice. Super se mi obnese..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Grah Mali provansalec se mi je izkazal kot zelo odporen na nizke temperature.
Je že skoraj 30 centimetrov visok in nisem zaznal nobenih poškodb zaradi mraza.
Od vznika naprej je odkrit, tudi v teh dneh se nisem trudil z nobeno zaščito.
pika

Grah in bob na splošno nista občutljiva na mraz.
Imam na vrtu 6 sort trenutno že lepo velikih pa dve boba in je vse nedotaknjeno po tej zmrzali.
Odgovori