Šmarna hrušica - skupinski nakup

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Mraz jim ne škodi. Lani je bila moja v polnem cvetju, ko je bila tista huda zmrzal, ki je nesla vso sadje, šmarna hrušica je bila nedotaknjena, pa raste na zelo odprtem.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tudi moja skupinica še zelo trdno miruje.
To me ne skrbi, me pa nekaj drugega. Od prevzema pa do recimo začetka marca, ko sem jih posadil so bile skupaj v šopu zasilno vlončene. Malo me je skrbelo, da bom ob sajenju že potrgal najmlajše koreninice, saj je vse skupaj stalo v rastlinjaku. Začuda so bile korenine še popolnoma mirujoče, pravzaprav žive le glavne, ostale tanjše pa vse odmrle. To mi je bilo malo nenavadno.

Med tem pa so jeseni sajene (puljene in slabih korenin) že vse pričele migati. Komaj kaj, a kljub vsemu.

Vseeno sem prepričan, da bodo zaživele vse.
Zanimivo bi bilo vedeti kje konkretno se vzgajajo in kakšna je bila pot od izkopavanja pa do nas.

Sedaj pa po koledarju 4 leta v naprej, da si začrtamo križec, ko jih bomo pričeli poizkušati. Laughing
(upam, da nas vmes ne zadane kakšna teorija konca sveta, ker bi bilo škoda)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Juglans, ne skrbi, tudi ce so se male, bodo cvetele (in nekaj rodile) ze naslednje leto - za testiranje bo. Imajo neverjetno voljo do zivljenja, jaz jih obcudujem.
Tako, kot aronije...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

pika je napisal/a:
Mraz jim ne škodi. Lani je bila moja v polnem cvetju, ko je bila tista huda zmrzal, ki je nesla vso sadje, šmarna hrušica je bila nedotaknjena, pa raste na zelo odprtem.

Imam drugačno izkušnjo (žal), prav tako od lani. Sicer ni bilo na oko očitnih poškodb, vendar na koncu ni bilo pridelka oziroma le za vzorec (pri tedaj 7 let starih velikih grmih, ki sicer redno rodita). Udarna temperatura na dan upora proti pomladi je bila -5.
Nazadnje urejal/a crtj 27 Mar 2017 07:19; skupaj popravljeno 3 krat
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Tudi pri meni vse skupaj še mrtvo, poskusno sem odrezal zgornji centimeter, pa so vse žive. Dve imam v (prepišnem) rastlinjaku, dve pa zunaj. Ni razlik.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ko bodo pognale jih orng prikrajšajte na prvih nekaj brstov. Tako kot pri ostalemu sadnemu drevju prikrajšanje spodbudi rast, ki bo bujnejša.
pika

Pri meni ima ta 30 cm vejica samo na vrhu en brst, si ne predstavljam, da še to odrežem. Ta druga pa še tega nima, ker je psička odlomila vejico na pol.
juglans

Zadeva oživlja, tako da bo.
pika

Pri meni tudi tista cela, čisto malo se tisti brst na vrhu hoče odpirat.
juglans

Jaz sem jih porezal in sedaj se stranski brsti napenjajo. Ne še pri vseh, a pri tistih ki se, se to opazi kot svetle pikice - špičke, ki prodirajo skozi "luskice" brstov. Je pa potrebno vidne organe povsem približati objektu, ker je to resnično čisto miceno.

Skratka, bo.
Odgovori

Vrni se na “Skupinski nakupi in delavnice”