Čili 2017
-
- Prispevkov: 345
- Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am
Lani so usi mni kumare pojedle, prvo sem poizkusil z nekim "bio" unicevalcem, pa ni pomagalo, pol sem posegel po kemiji in sem vsaj 2 (od 4h) resil. Kako se lotite usi?
Jaz sem prav zalosten, ki imam obcutek, da moje rastlince ne gredo nikamor, tiste sejane februarja mi izgledajo iste ze 3 tedne, saj imajo liste in so lepe a kaj ki so tako mickene :(
Habanero ima sigurno 10 listkov a so v velikosti max 2cm in rastlinca je visoka morda 10cm. Tiste pikirane niti dva tedna nazaj pa imajo ze 4 listke v vecini, prezimljencki imajo ze cvetove. A tej moji mickeni :(
Jaz sem prav zalosten, ki imam obcutek, da moje rastlince ne gredo nikamor, tiste sejane februarja mi izgledajo iste ze 3 tedne, saj imajo liste in so lepe a kaj ki so tako mickene :(
Habanero ima sigurno 10 listkov a so v velikosti max 2cm in rastlinca je visoka morda 10cm. Tiste pikirane niti dva tedna nazaj pa imajo ze 4 listke v vecini, prezimljencki imajo ze cvetove. A tej moji mickeni :(
-
- Prispevkov: 464
- Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am
-
- Prispevkov: 117
- Pridružen: Če Mar 06, 2014 1:00 am
Dvomim, da ti bo kdo dal znanstvene rezultate :P :P
Sam sem v preteklosti religiozno odstanjeval vse cvetove kakšen mesec.
Sem pač zelel, da usmerja rastlina energijo v rast in ne v plodove.
Tega se držim tudi npr pri mladih drevesih. Sadika raste v višino, steblo je pa šibko in tenko. Lepo odrežem vrh in naj se lepo ojača primarno steblo.
Poleg tega porežem tudi ostalo šavje, ki raste pri tleh.
Sej to delajo že stoletja ljudje. Tudi npr na Japonskem pri sadnjem drevju. Resnično fajn odstranijo šibke in majhne zametke plodov da bodo obstoječi ja čim večji. Da ne govorim za kolk dnarja se tam prodaja sadje.. Na splošno je na
Japonskem vse sadje in zelenjava izredno drago. Cena prefekcionizma.
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/why-is-fruit-so-expensive-in-japan-9605105.html
Pardon za offtopic![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Sam sem v preteklosti religiozno odstanjeval vse cvetove kakšen mesec.
Sem pač zelel, da usmerja rastlina energijo v rast in ne v plodove.
Tega se držim tudi npr pri mladih drevesih. Sadika raste v višino, steblo je pa šibko in tenko. Lepo odrežem vrh in naj se lepo ojača primarno steblo.
Poleg tega porežem tudi ostalo šavje, ki raste pri tleh.
Sej to delajo že stoletja ljudje. Tudi npr na Japonskem pri sadnjem drevju. Resnično fajn odstranijo šibke in majhne zametke plodov da bodo obstoječi ja čim večji. Da ne govorim za kolk dnarja se tam prodaja sadje.. Na splošno je na
Japonskem vse sadje in zelenjava izredno drago. Cena prefekcionizma.
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/why-is-fruit-so-expensive-in-japan-9605105.html
Pardon za offtopic
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Prispevkov: 4662
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Prezimovalci
Zadnji dve leti sem se "mentalno" malo oddaljeval od njih
. In letos imam lep vzrok, da jih začasno neham prezimovati.
Kar precej sem jih prezimljal, tja do štirih let starosti. Rekorder je bil Habanero Red, ki bi bil letos star sedem, osem let; pa je preko zime preminil.
Bilo je lepo in zanimivo prezimiti nekaj sadik, za dve, tri sem našel prostor in čas, in večinoma so bili prezimovanci prvi, ki so naslednje leto rodili.
Lani sem dal na zimovanje devet sadik, in sem se "zaplezal". Ob pomoči vremena, letos je bilo januarja, februarja zelo malo sončnih dni, in so reveži dočakali na sonce v mrzli podstrešni sobi.
Marca so prišli na zaprto teraso, ki pa je bila že polna raznih plodovk in drugih, neprezimnih rastlin. In sem bil prisiljen prezimljene izlončiti iz velikih loncev v čisto majhne, da so si priborili prostor na soncu.
Porezal sem jih zelo nazaj, tudi korenine. Ni bilo časa za kakšno adaptacijo na novo klimo in so rabili dva tedna, da so se zbudili. Danes so bili takšni,
![](http://shrani.si/f/1A/53/1nyFTGKN/img64801.jpg)
Jutri jih še malo porežem, in dam v mali rastlinjaček na dodatno nego.
Od devetih sadik sta mi ostala dva jalapena, dva Aji Queen Laurie, in Rocoto, ki je ostal v večjem loncu.
So mi pa brez večjih muk lepo rastli letošnji jalapeni, sejani 14. januarja.
![](http://shrani.si/f/1c/F8/3iKnDB8V/img64811.jpg)
Mučim se z Hungarian Hot Wax, bili so predvideni za zgodnje pobiranje, pa mi stara semna niso kalila.
Nakar sem kupil nova semena, ponovno sejal 6. februarja. Ravno zgodnji ne bodo, mogoče bo kaj v juniju ....
_________________mfranc
Zadnji dve leti sem se "mentalno" malo oddaljeval od njih
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Kar precej sem jih prezimljal, tja do štirih let starosti. Rekorder je bil Habanero Red, ki bi bil letos star sedem, osem let; pa je preko zime preminil.
Bilo je lepo in zanimivo prezimiti nekaj sadik, za dve, tri sem našel prostor in čas, in večinoma so bili prezimovanci prvi, ki so naslednje leto rodili.
Lani sem dal na zimovanje devet sadik, in sem se "zaplezal". Ob pomoči vremena, letos je bilo januarja, februarja zelo malo sončnih dni, in so reveži dočakali na sonce v mrzli podstrešni sobi.
Marca so prišli na zaprto teraso, ki pa je bila že polna raznih plodovk in drugih, neprezimnih rastlin. In sem bil prisiljen prezimljene izlončiti iz velikih loncev v čisto majhne, da so si priborili prostor na soncu.
Porezal sem jih zelo nazaj, tudi korenine. Ni bilo časa za kakšno adaptacijo na novo klimo in so rabili dva tedna, da so se zbudili. Danes so bili takšni,
![](http://shrani.si/f/1A/53/1nyFTGKN/img64801.jpg)
Jutri jih še malo porežem, in dam v mali rastlinjaček na dodatno nego.
Od devetih sadik sta mi ostala dva jalapena, dva Aji Queen Laurie, in Rocoto, ki je ostal v večjem loncu.
So mi pa brez večjih muk lepo rastli letošnji jalapeni, sejani 14. januarja.
![](http://shrani.si/f/1c/F8/3iKnDB8V/img64811.jpg)
Mučim se z Hungarian Hot Wax, bili so predvideni za zgodnje pobiranje, pa mi stara semna niso kalila.
Nakar sem kupil nova semena, ponovno sejal 6. februarja. Ravno zgodnji ne bodo, mogoče bo kaj v juniju ....
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
mfranc, zgleda letos ni bila zima za habanere ;) Oba najina najstarejša primerka sta preminila.
Jaz sem mučim še nekaj s "taborniki" na hodniku, kjer mi počasi jemlje še ostale prezimovalčke. Trenutno se še 5 komadov bori za preživetje. Kako hudiča se lahko uši znajdejo na rastlinah, kjer ni drugih rastlin, pa celo zimo nič, sedaj ob soncu pa kr naenkrat polno uši? Tokrat se z njimi borim na star način - jih kr s prsti odstranjujem.
Za letošnje jalapene pa samo kapo dol - krasna sta.
Jaz sem mučim še nekaj s "taborniki" na hodniku, kjer mi počasi jemlje še ostale prezimovalčke. Trenutno se še 5 komadov bori za preživetje. Kako hudiča se lahko uši znajdejo na rastlinah, kjer ni drugih rastlin, pa celo zimo nič, sedaj ob soncu pa kr naenkrat polno uši? Tokrat se z njimi borim na star način - jih kr s prsti odstranjujem.
Za letošnje jalapene pa samo kapo dol - krasna sta.
-
- Prispevkov: 4662
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
choco_chili je napisal/a: |
Kako hudiča se lahko uši znajdejo na rastlinah, kjer ni drugih rastlin, pa celo zimo nič, sedaj ob soncu pa kr naenkrat polno uši? Tokrat se z njimi borim na star način - jih kr s prsti odstranjujem. |
Eh, to se sprašujemo vrtnarji z desetletno (in več) kilometrino
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Ti želim, da ti uspe čimveč sadik ohraniti! Sam bom letos prvič brez habanerov, ki so bili vedno središče v sezoni. Imam pa zato nekaj "eksotičnih" vrst, tako da bo kot ponavadi borba za prostor na soncu._________________mfranc
-
- Prispevkov: 345
- Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am