Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2017

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Tudi jaz sem razmišljal kako je s tem globljim presajanjem. Po eni strani mislim, da je bolj naravno če sadiko presadim tako kot si je sama "zamislila" saj želi imeti rastlina korenine bliže površini oziroma zraku. Če jo posadim globje jo prisilim da si ustvari korenine bliže površju. S tem jo silim v nekaj kar ji ni lastno in izgublja energijo za popravljanje mojega posega. In če jo premalo zalivam občasno bo zato poganjala korenine bolj globoko da pride do vode. To je pač mnenje nevedneža brez neke izobrazbe takole bolj po kmečki pameti.
Andreja

Odgovor Napisal/-a Andreja »

Torej.. letos nisem bila pridna in se mi čas za setev kar odmika... Je prepozno, če recimo danes posejem paradižnike?
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Andreja, ni še prepozno. Jaz sem običajno bolj zgodnja, nekateri pa sejejo tudi še v začetku aprila, bo pa kak teden kasneje dozorel.

Tonček, spet ena tisti stvari, kjer ni ene in edine resnice.
Tvoja logika drži, moje mnenje je, da v primeru vročega vremena ob sajenju v vrt pač za dodatne korenine v globino poskrbiš že prej ob presajanju in potem globljem sajenju v vrt.
Globlje jih pikiram in presajam tudi zato, da so bolj kompaktne in jim veter ne pride tako do živega.
Če se obnese način, ki se ga držiš, bo že pravi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moja letošnja epizoda s paradižnikom bo zelooo eksperimentalnega značaja - ker se glavna setev še vedno ne premakne nikamor (sem jo medtem zalila z rmanovim čajem, ki naj bi spodbujal rasltine zastale v rasti, a še ni videti kakšnega bistvenega napredka), sem včeraj (po nasvetu Paja) sejala ponovno. Setev bom ponovila tudi jutri zjutraj. Če še to ne bo zaleglo, pa bo zadnje sejanje še dva dni predpolno luno... Potem sta pa dve možnosti: optimistična: sadike bom ponujala naokoli, pesimistična: za sadike bom prosjačila ali pa jih kupila na tržnici._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja, moje so tudi čudne. Verjetno so bile predolgo na soncu. Kaj hočemo, če pa nisem čez dan doma. Precej so vegaste, malo polegajo. Upam, da si večina opomore. Če ne, bom na isti pesimistični varianti kot ti, brbr. Rolling Eyes
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ha, upam, da nas ne bo preveč na tej strani, ker potem ne bo nikogar, ki bi ga lahko fehtali Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, moji so zaenkrat v redu. Nekaj sejančkov bom prinesla na srečanje, če bom čez vikend uspela spikirati tiste, ki sem jih sejala 10. marca. Takrat bom vedela, katere imam viška in bom napisala.

Brbr, mislim pa, da bodo tudi tvoji paradižnički zrasli. Lani sem imela take probleme s papriko od MarijeV. Dala mi je sejančke in dolgo, dolgo niso šli nikamor, še nikoli nisem doživela česa takega. Pojma nimam, kaj jim pri meni ni bilo všeč. Tudi ko sem rastlinice že posadila na stalna mesta, so bile majhne. Potem so pa kar naenkrat zrasle in lepo rodile.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bicikel je napisal/a:
Ja, moje so tudi čudne. Verjetno so bile predolgo na soncu. Kaj hočemo, če pa nisem čez dan doma. Precej so vegaste, malo polegajo. Upam, da si večina opomore. Če ne, bom na isti pesimistični varianti kot ti, brbr. Rolling Eyes

Bicikel, kaj pa če jih zunaj ne bi imel na direktnem soncu? Jaz imam čilije in paprike na SV strani in jim kar ustreza. Le ta zgodnje paradižnike dam na direktno sonce, pa še to potem izgine. Sejančki paradižnikov so pa še vsi notri, na okenski polici.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

evo, pa da še jaz objavim svojo paradajz mladino...

sicer še ne cvetijo kot pri mfrancu, heheh, ampak prva runda setve je pa le prilezla do nekje 25 cm, druga runda pa ji tudi lepo sledi... je pa res, da je do presajanja v gredo še kakšen mesec in do takrat bo vse lepo zraslo!

Jih pa tudi jaz, takrat ko jih pikiram in presajam, posadim kar najglobje kot je mogoče, da se tvorijo tudi stranske korenine. Po mojih izkušnjah je to dober recept!_________________kar zraste pač zraste
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Plamenka je napisal/a:
Bicikel je napisal/a:

Bicikel, kaj pa če jih zunaj ne bi imel na direktnem soncu? Jaz imam čilije in paprike na SV strani in jim kar ustreza. Le ta zgodnje paradižnike dam na direktno sonce, pa še to potem izgine. Sejančki paradižnikov so pa še vsi notri, na okenski polici.

No, nisem povedal. Moji sejančki so notri za okenskim steklom na južni strani. Ampak tele dni je toliko sonca brez oblakov kot ne pomnim ta čas (kar se ukvarjam z lastno vzgojo) in preden mi je potegnilo kaj je narobe, so že postale vegaste. Danes so že v bolj senčnem kotu brez direktnega sonca.

Saj nekaj rezerve imam iz prve setve, sort pač ne in ponavadi s sadikami oskrbim še mamo in brata. Malo jamram Embarassed Rolling Eyes Vse pa že ne bo fuč, a ne? Wink
Odgovori