Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kumare - Cucumis

Odgovori
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Danes se bo vložil tretji kozarec Levine F1 - trenutno se še namakajo, bele solatne kumare Chinese Long White pa tudi že delajo s polno paro. Še malo pa bodo za v solato.
Ker sem že lansko leto imel probleme da so iz nekaterih semen zrasle čisto druge kumare, se to ponavlja tudi letos.
Levo Chinese Long White, desno neznanka iz enakih semen - no za pojest bo vseeno.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zanima me, koliko rastlin kumaric za vlaganje sadite, da jih je naenkrat dovolj prav velikih za "eno rundo) vlaganja..._________________naredimo svet lepši
TwityPity

Pri meni je letos 17 sadik na dobra 2.5m širine - preveč na gosto za moje pojme.
Sedaj je pa od posameznika odvisno kaj so dovolj velike za vlaganje, nekateri jih nabašejo 5-6 v kozarec, nekateri pa 20 Smile
Jaz pobiram take od 4 do 7cm, pa moram zaenkrat pobrati v dveh rundah da napolnim 720ml kozarec.
Npr.: prvo rundo poberem danes zvečer, jih operem in dam v hladilnik, drugo rundo poberem jutri zvečer, operem, in obe runde še malce porežem pri pecljih, čez noč namočim v slano vodo, zjutraj pa v kozarce.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za odgovor... Ugotavljam, da jih imam čisto premalo (8 rastlin). jih bom kar v turšijo vlagala., za kisle jih biomo pa kupili...._________________naredimo svet lepši
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

brbr,morda imaš še čas da si vzojiš še nekaj sadik.Sama sem pred nekaj dnevi semena za dan in pol namočila v vodo.Vidni so bili že kalčki.Previdno sem jih položila na zemljo in jih samo malo z njo prekrila.Lončke postavila na sonce in zalivala.Sedaj so sadike velike približno petnajst cm in gredo jutri na gredo.
TwityPity

brbr, pomojem imaš tudi še čas da vržeš kakšno semenko v zemljo, časa je še dovolj.
bodika, dobra ideja, vem za drugo leto Smile

Danes na jedilniku, kumarična solata. Lahko bi jih pustil da bi zrastle še vsaj 2x večje, vendar je treba probat Very Happy

Zvečer se bo pa vložil še en kozarec:
Nazadnje urejal/a TwityPity 23 Jul 2013 08:38; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

bodika je napisal/a:
.Sama sem pred nekaj dnevi semena za dan in pol namočila v vodo.Vidni so bili že kalčki.Pr.

Pri meni so se kalčki pokazali po 24, urah, odlila sem skoraj vso vodo, ostalo jo je le toliko, da so bila semena na mokrem, čez kake 10 ur sem jih posadila v mešanico prsti in vermita.
TwityPity

živa je napisal/a:

Tema, ki ne sodi sem: veste, da se solatne kumare pincira za 4. 6. listom? s tem pospešiš stranske poganjke in posledično več pridelka.

Torej, glavno vrežo odrežemo za 4. ali 6. listom ali za 4-6 vrežo ki raste iz glavne vreže??

Zanimivo mi je pa tudi tole, in se mi nekako ujema z napisanim od žive.
"Steblo je plazeče in ga imenujemo vreža. Tako ločimo glavno vrežo, iz nje izraščajo vreže 1.reda, iz njih pa vreže 2.reda. Višjega reda je vreža več ima ženskih cvetov."
Vir: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_skofic_anka.pdf, str.20

Torej, če sem prav zastopil, iz vreže 1.reda lahko zraste samo še vreža 2. reda in to je to? Ali lahko iz vreže 2.reda zraste še vreža 3.reda itn..?

Hibride pa kolikor zastopim, pustimo pri miru.
"Danes gojimo večinoma hibridne sorte, ki so selekcionirane tako, da imajo ženske cvetove na glavni vreži in jih ni potrebno pincirati."
Vir: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_skofic_anka.pdf, str.21
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

TwityPity je napisal/a:
Torej, če sem prav zastopil, iz vreže 1.reda lahko zraste samo še vreža 2. reda in to je to? Ali lahko iz vreže 2.reda zraste še vreža 3.reda itn..?

Po moje je to odvisno od sorte, kondicije rasltine, preskrbljensti z vodo,....načeloma bi pa bilo tako, da bi pinciuranje vsake vreže pospešilo rast vrež (torej stranskih stebel) naslednjega reda. Enako dosežeš, če upogneš vrežćo tako, da je njen glavni vršiček nižje kot del vreže za njim. S tem preprečišpretok avsinov po vreži proti koreninam in s tem zaviranje rasti stranslkih vrež (poganjkov). V teoriji (in praksi) je to z avksinom značilno za vse rastline.
Andreja

Odgovor Napisal/-a Andreja »

a ima kdo kumaro Suyo Long? Pri meni so nenormalno grenke in zato povsem neužitne za uporabo.
Odgovori