Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Navadni jesenček (Dictamnus albus)
-
-
-
https://books.google.si/books?id=6FCUnqz11GgC&pg=PA86&lpg=PA86&dq=navadni+jesen%C4%8Dek+dictamnus+albus&source=bl&ots=cKJlpT1R12&sig=iV_Vne2Hk1E5jyT-XAER6BKlH_k&hl=sl&sa=X&ved=0ahUKEwjt8vKcl5DTAhXDXRQKHZ-VDug4FBDoAQhHMAk#v=onepage&q=navadni%20jesen%C4%8Dek%20dictamnus%20albus&f=false
Nekaj sem našla...._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nekaj sem našla...._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Hvala vsem za vse informacije. Sem dobila na zs tudi naslov vrtnarije, kjer ga lahko kupim. In tako se mi zdi tudi najbolj prav priti do redke rastline. Zato MijaLan, hvala, ampak rajsi ga ne koplji. Ce bi prisla do semena, v redu. Sadike pa kar pusti naj v miru rastejo tam kjer jim je po naravi dan prostor. Se bom boljse pocutila._________________CARPE DIEM
Stara postaja, na rdečem seznamu je omenjeni čepnjek, za ostale 4 pa pravi, da imajo podobne rastne zahteve kot on (a niso na seznamu). Kar seveda ne opravičuje nikogar, da bi lahko ropal v naravi. Če pa nekdo, sebi ali nekomu drugemu na ljubo, odvzame kakšno rastlino v naravi (po tehtnem premisleku in na primernem mestu) in jo s skrbnim ravnanjem vzgaja doma, pa to ni, vsaj zame, noben greh. Po pameti, skratka.
Tako da, tajana, brez slabe vesti imaš lahko zdaj kakšno mlado rastlinico, kasneje njena semena.
V sorodu z vinsko rutico je, tale naš navadni jesenček, z naglasom na prvem e-ju, kar kaže njegov vonj in tudi plodovi, le da so večji in temno rjavi. In morda še zanimivost. Pravijo, da sredi vročega poletnega dne oddaja toliko eteričnih olj v ozračje, da lahko z vžigalico za hip zanetimo ogenj nad njim. Že dolgo me mika, da bi preverila. Tako ali tako ni nevarno, ker gre za gorenje hlapov teh olj, ki jih v trenutku zmanjka.
Tako da, tajana, brez slabe vesti imaš lahko zdaj kakšno mlado rastlinico, kasneje njena semena.
V sorodu z vinsko rutico je, tale naš navadni jesenček, z naglasom na prvem e-ju, kar kaže njegov vonj in tudi plodovi, le da so večji in temno rjavi. In morda še zanimivost. Pravijo, da sredi vročega poletnega dne oddaja toliko eteričnih olj v ozračje, da lahko z vžigalico za hip zanetimo ogenj nad njim. Že dolgo me mika, da bi preverila. Tako ali tako ni nevarno, ker gre za gorenje hlapov teh olj, ki jih v trenutku zmanjka.