Ugani živo bitje...

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kaj pa vem, tole je MUNEC. Lat (ali kakor že reče tej obliki) je precej drugačen.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

jaz bi rekla:
1. Tole ni slikano v Sloveniji.
2. Tole je slikano na enem mestu, kjer je običajno mokrotno, ker je rastlina loček ali bližnja žlahta. V ozadju je ena trnata košarnica, ki je značilna za obmorski del, recimo kje na Krku.
3. Slika je nalašč zamegljena.
4. Slika je nalašč zamelgljena ker bi se na jasni sliki lepo videlo, da gre za nenavaden položaj preživljanja sušnega obdobja enih "mrcin, katerih sorodniki, v obliki brez domka, delajo zgago v naših vrtovih ("no v mojem ne).
5. Mislim, da gre za zalizane polže na rastlini, ki je eena od travolikih enokaličnic.

ne lapataj
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, metuljc, vse si bolj ali manj zadela, samo pri 3. in 4. točki ne, slika ni namerno zamegljena, pač žal ni ratala. Sem prilepila bolj za hec, ker še nisem videla toliko polžev na enem mestu, tule pa še od blizu:

Zdaj pa zares: kaj sta ti dve rastlini in ali bi katera uspevala tudi pri nas? Ta druga je manjše rasti, bi mogoče uspevala kot sobna?

metuljc

Prva je albicija, druga (se ne spomnim imena) ne bi bila sobna,.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Druga je po mojem Gilliesova cezalpinija (Caesalpinia gilliesii), pa naj me metuljc popravi, če sem udaril mimo.
metuljc

Dafo, drži.
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Shrani.si

Katera lepa rožica bi pa bila to?
metuljc

Veliki zali kobulček, Astrantia major.
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Našla sem ga na travnikih pod Nanosom. Zelo lep. MIslila sem, da je neke vrste divja čebula.
metuljc

Ne, ne, sorodnik peteršilja, korenja,...kobulnica je, daleč, daleč stran od lukov, ki so enokaličnice.
Pri nas rasteta še 2 vrsti: kranjski zali kobulček (Astrantia carniolica) in bavarski zali kobulček (Astrantia bavarica). Oba sta belo cvetoča in manjša, rastline so bolj nežne.
Odgovori

Vrni se na “Čvek”