Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica

Odgovori
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

imam kar nekaj različniih sort sibirskih borovnic, vendar nobena ni velika, vse so bolj pri tleh, kar je zoprno, da gredo bolj v širino, v višino pa ne. Zoprno je zaradi težjega čiščenja pod grmom in težjega obiranja. Rodijo bolj malo, kljub temu, da po mojem imajo dovolj vsega od hrane do vode.
Katere sorte imajo bolj pokončno rast in da so okusne?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... in katere kombinacije imate posajene tisti, ki vam grmi bogato obrodijo?

Mislim, da je ključ v dobri oprašitvi.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

kako pa je z okusi po sortah? Na eni SLO spletni strani, kjer imajo online prodajo, je za vse sorte enak opis: sladko - kisle, aromatične Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Par sporočil gor imaš link, ki vodi med drugim tudi do tabelic glede rasti in okusa.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Včeraj pojedel prvih par komadov v znak protesta proti vremenskim dogodkom. Sorta Nimfa.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

CRTJ, ponavadi se protestira z gladovanjem, ne pa s prenajedanjem Laughing .

Tudi včeraj odkril plave plodove, pa kar precej jih je. Upam, da čimprej vržemo čez kakšno mrežo, kosi jih ponavadi najdejo še pred nami Evil or Very Mad ._________________mfranc
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

laksikon je napisal/a:
kako pa je z okusi po sortah? Na eni SLO spletni strani, kjer imajo online prodajo, je za vse sorte enak opis: sladko - kisle, aromatične Smile

Ne vem, zakaj so pozabili na še en okus, več ali manj značilen za te plodove.

So tudi trpki, zagrenijo, eni čisto malo, eni precej!

Od sort, ki smo jih imeli, ali še imamo, so bile najbolj sladke in najmanj trpke "navadne", drobne, Lonicera kamtschatica. Kupljene daleč nazaj, v Merkurju. Pod tem imenom sem potem videl čuda drugačnih, naše so imele zelo ozke, koničaste liste, novejše pa skoraj okrogle Confused . Tako da, trgovci nas vedno presenečajo ..... Rolling Eyes

Najbolj je bila trpka sorta Blue Velvet, nam pa je bila zelo všeč; ko se enkrat navadiš na aronijo ..... Wink

Ostale bi v grobem dal v isti koš; če doživijo pravo starost, so vse zelo sladke! Do tega pa je težka pot._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Že zrele ?! Shocked

Jaz sem na mojih dvoletnih tudi opazil nekaj plodov, ampak so še majhni, zeleni, pa skrivajo se ...
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Pri nas tudi še nič. Komaj čakam, letos bomo poskusili prve.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Sorte so zelo različno hitre - ene že zorijo (Nimfa), ene še cvetijo (Indigo Yum).
Odgovori