A bi lahko prosim še nekdo napisal, za kaj poleg podlage za aronijo so jerebike uporabne? Enako kot aronija - torej surove, marmelade, sušene?
Mi smo nardili marmelado iz njih pa nekak ne sede. Smo jih pa dodajali pri ostalih marmeladah namesto pektina. Kot podlaga služi odlično vsem rožnicam._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
"Jerebika, ali gorska smrdljivka - Sorbus aucuparia vsebuje veliko vitamina C, vendar so rdeči plodovi precej trpkega in kislega okusa, zato jih pobiramo šele po prvi slani, ko imajo blažji okus.
Kuhane in zmečkane lahko dodajamo kompotu, omakam in namazu. Cvetove lahko uporabimo za čaj, da dobi rahel okus po mandljih, lahko so tudi aromatičen dodatek sladicam.
Surove plodove uživamo v majhnih količinah, ker lahko povzročijo prebavne težave." citat iz Narava na dlani-Zelišča in jagodičje, dr. Helga Hofmann. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula, imaš kakšen podatek koliko si jih približno posejala?
Jaz sem moje prepikiral par dni nazaj, tako da sem zaključil s čakanjem na vznik novih jerebik. Posejanih je bilo ~100semen, prepikiranih 28kom, dovolj bo zaenkrat. So se pa začela prebujati tudi kupljena semena, reducta že kuka iz zemlje, koehneana pa še čaka..Sem jih že potihem odpisal misleč da sploh ne bodo kalila.
Joj, TwityPity, žal ne vem koliko jih je bilo. Ker je bilo plodov v izobilju, sem "najbrž" pretiravala s pobiranjem semen.
In ker so bila semena v plodovih in jih je bilo treba ločit, je nastala taka čežana - ki je šla direkt v zemljo. Pri principu: nekaj že bo - in je bilo očitno kar vse.
S kupljenimi semeni je igra drugačna, sem bolj previdna, kajpak .
Sem na lanski sejanec grosupeljske jerebike cepil z angleško kopulacijo japonsko kutino. Od treh sta je ostal samo ta, enega so pojedle gosenice eden se pa ni prijel. Zaenkrat lepo kaže.