Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zelo redko se zgodi, da imam na zelenjavnih vrtovih listje kot vrhnji sloj zasitrke.
Poleg odnašanja je še kup težav povezanih z vetrom - zakriva mini sadike, setvene jarke ipd.

Preko zime, če je zadnji sloj listje, ponavadi pokrijem s filcem, da ne odnaša in potem spomladi dodatno pokrijem s travinjem.
To je ponavadi del vrta, kjer uporabljam grobo zastirko in sadim rastline, ki grejo kasneje na vrt - paradižniki, paprike, buče, kumare, fižol ipd.

Če listje uporabimo kot zadnji sloj zastirke je najbolj optimalno, da je na pol skompostirano.
Nazadnje urejal/a zuf 22 Mar 2017 19:14; skupaj popravljeno 1 krat
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Mene pa zanima, kje kupujete sekance za zastirko?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz nikjer, kolikor jih imam, so domači, ker imam drobilec vej, potem v črnih pvc vrečah pustim in čez čas uporabim. Suh drobljen material je pametno namočiti, sicer se v vreči prav nič ne spremeni.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Metuljc, torej ga "obdelujes" ze v vrecah... Koliko casa ga je pametno pustiti?
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

metuljc, mene pa zanima zakaj takoj ne uporabiš, zakaj ga predhodno "obdeluješ" v vrečah?
matelicl

Odgovor Napisal/-a matelicl »

Pozdravljeni.

Od soseda sem dobil dve vreči peletov in jih nameravam uporabiti kot zastirko v dvignjeni gredi. Predvidevam, da se zadeva obnaša isto kot sekanci. Ima morda kdo kaj izkušen s tem?

Hvala za odgovor._________________LP
Lado
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Za zastirko poleg slame npr. za česen, uporabljam za posamezne sadike prepleteno plastično folijo (prepušča vodo in zrak), katero naluknjam po želji z razžarjeno konzervo. Gnojim samo pod luknjo. Obnese se odlično, plevel je praviloma samo pri luknji in lepo zadržuje vlago za rast.
matelicl

Odgovor Napisal/-a matelicl »

Zdravo.
Ker sem ostal brez odgovora, sem raztrosil pelete na debelino 2 cm in po dežju zadeva zgleda takole;

Fižol 'Ribnčan' že bode na površje. Za enkrat aktivnosti polžev še nisem opazil, med tem ko pa pri krompirju, ki je zastrt s slamo, vasko jutro izvajam eksekucije.

_________________LP
Lado
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha je napisal/a:
Da poročam, kako se je obnesla setev korenja med vrsticami česna:

popoln polom!

Česen je zastrt z zastirko iz slame. Tam, kjer sem sejala, sem zastirko stanjašala do te mere, da so semena zakrivale le posamezme slamice. Kot označevalno rastlino sem med korenje sejala redkvico. Vzklilo je eno kot drugo, da je bilo veselje gledati .... ampak .... pod zastirko je domovalo toliko lačnega življa, da je pojedlo sproti vse mlade rastlinice.

To isto se mi je zgodilo že lani. Mislila sem, da gre za slučajen enkraten dogodek. Letos se je ponovilo. Na istem vrtu, nekaj gred stran, je enako naredila lastnica vrta. Par dni nazaj sva občudovali, kako gosto je korenje vzklilo. Danes grem pogledat, vrsta že skoraj povsem porazirana Evil or Very Mad . Tudi ona ima česen zastrt s slamo.

"Gola" setev daleč stran od te zastirke je preživela in lepo napreduje.

brbr je napisal/a:
Muha, tako se je meni dogajalo mislim, da dve sezoni zapored, ko sem kot zastirko uporabljala seno. Takrat mi je polžja mladež eno pomlad pojedla 5 vrečk berivke in 4 vrečke korenja. Najprej sem mislila, da ni nič vzklilo. Šele kasneje sem ugotovila, da rastilnice sicer vzkijejo, a jih takoj pohrustajo majceni ljubki polžki. Misem se mogla spravit nad njih, sem raje opustila seno.
Zdaj ga že dve leti ne uporabljam za zastiranje in se je stanje občutno popravilo. Naredim pa še eno "strateško" potezo. Dan ali dva pred nameravano setvijo z grede odstranim zastirko. Tako se morebitni polži z grede umaknejo drugam (zatočišč jim pri meni ne manjka).

magnolija je napisal/a:
Slamo že več let uporabljam kot zastirko, vendar le za paradajze, buče, zeljnice, skratka flance ....slama je dom za mnoge male organizme, ki pridno uničujejo male komaj vzklile rastlinice, zato se za ostale sejane rastline uporabi, ko so le te v velikosti vsaj par cm.
Opažam, da je reklame za uporabo slame kot zastirka veliko, vendar jo je treba znati uporabljati

Kaj je to slama? Very Happy

muha, težave, ki jih omenjaš so bile glavni vzrok zakaj je g. Charles naštudiral zastiranje s kompostom.
Hvala mu, kajti kompostna zastiirka lajša še marsikaj drugega, ko gre za zastiranje na vrtu.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pred zadnjim dežjem sem pod jagode namestil zastirko iz sena.
Danes sem preveril kako zadeva deluje in je res zemlja še vedno mokra vrhnji del pa suh kot poper, ravno prav za jagode, ki začenjajo zoreti.

Sem pa opazil, da čisto spodnja plast sena in malo zemlje plesni. Je to normalen pojav glede na veliko vlago spodaj ali naj zastirko stanjšam na minimum?
Odgovori