Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Plodova vinska mušica - Drosophila suzukii
Do kombinacije sem prisel, ko sem pred leti nekje videl dva razlicna vira za pripravo "brozge" - en je bil za "sladkosnede" insekte, drugi je bil s kisom. Sem poenostavil, napravil sem 2v1 - "dva v enem". Za zadnja tri leta lahko recem, da se je ujelo vsega toliko, da so se mi zacele zuzelke smiliti (o tem sem tu gor nekje ze pisal). Vsebino plastenk sem moral prazniti in na novo napolniti kar pogosto - ce ni polno, pa pustim. Lansko leto sem tako uspel v dveh dneh ustaviti napad na fige - po dveh dneh, ko sem jih nastavil ni zbolel niti plod vec.
Letos zamujam, imam pripravljeno, obesil se nisem.
Letos zamujam, imam pripravljeno, obesil se nisem.
khm, ali tukaj zdaj govorita o črni figovi muhi (Silba Adipata), ker dejansko sta v temi od Plodove vinske mušice - Drosophila suzukii. O Figovi muhi smo govorili v temi Figa- škodljivec.
Aye-Aye je napisal/a: |
khm, ali tukaj zdaj govorita o črni figovi muhi (Silba Adipata), ker dejansko sta v temi od Plodove vinske mušice - Drosophila suzukii. O Figovi muhi smo govorili v temi Figa- škodljivec. |
Z drugo besedo, škodljivcev je malo morje , in jih poskušamo malo popredalčkati po temah.
Seveda, če ima človek "srečo", lahko dobi na isto sadje več sort škodljivcev .....
http://www.klubgaia.com/si/strokovnjak-svetuje/2859-Skodljivec-na-figi
Jože je napisal/a: |
Tukaj gori berem, da tudi naravno gnojilo Neem Tonic pomaga, mogoče se odločim še za to gnojilo. |
Prvo, po efektivnosti, je akaricid in insekticid, nato pa tudi fungicid, repelent in na koncu gnojilo.
Proti smokvini muhi je uspeh omejen. Boljši je, če se fige škropi preventivno, pred vidnim napadom. Verjetno takrat deluje kot repelent, pa kot insekticid, ki je ujel muhe na delu. Ko vidimo okužene plodove, je že prepozno.
Tudi vabe niso 100%-ne, verjetno pa je več učinka, če se uporabijo različni ukrepi._________________mfranc
mravlja je napisal/a: |
... Lansko leto sem tako uspel v dveh dneh ustaviti napad na fige - po dveh dneh, ko sem jih nastavil ni zbolel niti plod vec. ... |
mfranc je napisal/a: |
... Tudi vabe niso 100%-ne, verjetno pa je več učinka, če se uporabijo različni ukrepi. |
Hja, pri moji gornji izjavi je treba upostevati, da imam v naravo posajene (le) tri fige (v temi "o figah") in neko (ne vem) omejeno stevilo vloncenih.., ki pa so lansko leto zelo dobro nastavile, v kratkem casu zaradi "muhe" izgubile kar lepo stevilo plodov, a na koncu tudi (za moje pojme) zelo dobro rodile. Od tu moje zadovoljstvo nad pastmi.
Se pa v pasti ulovi vse - od najmanjsih "muhic" do srsenov.
Predlani sem fige z Neem tonikom tretiral preventivno, že od spomladi. V prvem rodu nisem imel škodljivca, drugi rod pa tudi ni bil hudo napaden.
Lani sem "zaspal na lovorikah" , in začel špricati, ko se je muha že pojavila masovno. In do konca sezone nisem uspel narediti nič koristnega - najlepše figice so odpadle .....
http://shrani.si/f/3l/lu/41bSTMLI/img62621.jpg http://shrani.si/f/D/1x/1aSNwGYu/img62601.jpg
Drugi rod je začel takole, končal pa ..... _________________mfranc
Lani sem "zaspal na lovorikah" , in začel špricati, ko se je muha že pojavila masovno. In do konca sezone nisem uspel narediti nič koristnega - najlepše figice so odpadle .....
http://shrani.si/f/3l/lu/41bSTMLI/img62621.jpg http://shrani.si/f/D/1x/1aSNwGYu/img62601.jpg
Drugi rod je začel takole, končal pa ..... _________________mfranc
khm, ali tukaj zdaj govorita o črni figovi muhi (Silba Adipata), ker dejansko sta v temi od Plodove vinske mušice - Drosophila suzukii. O Figovi muhi smo govorili v temi Figa- škodljivec. |
Sem spregledal..., se opravicujem.
V bistvu je bilo (z moje strani) govora o obojem. Kaksnega vtisa, katerih "muhic" je bilo (lani) vec, pa nimam, nisem bil pozoren.
mfranc: sem nekaj že poskušala, a se tako prepleta, jaz pa imam premalo znanja in si ne upam nič drugega, kot ponoviti link
Letos mi kaže dobro, do 4. tedna v juniju, moja figa še ni bila napadena. Prejšnja leta so mi v tem času figice že začele odpadati. Vaše izkušnje na forumu so mi zelo veliko pomagale. Trenutno imam na figi izobešene 3 bele plošče, vsakih štirinajst dni pa izmenično zalivam tla pod krošnjo + škropim liste in plodove z Neem tonicom, in pa z morskimi algami. Očitno se ta recept obnese, upam da zdrži še do sredine julija, ko bodo fige iz prvega rodu dozorele.