Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Danes sem pobral še zadnje stroke in počistil svojo gredo graha ter jo pripravil za nove zmage.
Pridelal skoraj 4 kilograme zelenih kroglic ( vsakič, ko sem obral in izluščil, sem stehtal ).
Kar zadovoljen. Precej več kot lani.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Mi tudi. 2kg je v zmrzovalniku. Pa še ena greda je. Smile Imava podobno produkcijo. Very Happy
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Katere sorte sta pa sejala, Andrej Banko in Zuf?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem Provansalca. Res so drobnejši grahki, ampak izjemno polne rastline.

Vseeno pa me mika, da bi naslednje leto poskusil vsaj z eno vrsto kakšne visoke sorte. Ker visokega graha še nisem sadil in je pač treba vse sprobat. Wink
Samo moram še naštudirat, kako izdelat ustrezno oporo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Sprašujem zato, ker sama vsa leta sejem provansalca, pa slabo kali in slabo rodi (dodatno k temu pripomorejo še ptiči). Res pa je, da je zgoden in izredno okusen. Najraje pojem kar sveža zrnca, ko so še mehka.
Sem pa letos sejala tudi sladkorni grah (hvala, Cinija1) in še neki drug polvisok grah, ki ima precej večje stroke kot provansalec, pa tudi kalil je precej bolje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Jaz sem pravkar pobrala sladkornega, ki je prezorel in ni več uporaben za stročje. Sem zadovoljna s pridelkom in tistega za rabo le v zrnju ne sadim več, se mi sladkorni bolje obnese in ga lahko prej uporabljamo.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Kot 0trok sem živel na Pohorju, gojili smo sladkorni grah imenovali smo ga erpsn, bil je roden, čudovitega ukusa, brez niti. Tudi letos ga imam, zelo roden, toda nitast.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Andrej Banko je napisal/a:
...
Samo moram še naštudirat, kako izdelat ustrezno oporo.

Pri nas navezemo fizolove prekle cez malo visje palice, preko prekel pa "tisto" belo mrezo - do tal. "Telefon" vsako leto zraste do vrha.
(tudi kumarice rastejo ob isti "liniji" Very Happy )
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Provansalca mi je na hitro stisnila suša. No, ravno zaradi tega sem kar zadovoljna s pridelkom. Bilo ga je 1,8o kg. Za juhce in rižote ga bo dovolj, pa še sladkornega smo velikokrat jedli v juhi.

Ob ograji imam posajenega visokega z vijoličastimi zrni. Ni ga veliko posajenega, bo pa sigurno za eno fajn kosilo, ali dva.

Za oporo temu visokemu grahu imam eno močnejši okvir, ki ga zarinem v zemljo, na ta okvir pa imam pritrjeno gradbeno mrežo.
Te dni bom porezala grah in posadila fižol.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ja, tudi jaz sem sejal provansalca.

Glede opore za visok grah.
Tista bela mreža mi gre izjemno na živce.
Zelo težko se ponovno uporabi, hitro se strga, rastlinje je skoraj nemogoče ven pobrat.
Ena boljših opor kar sem jih zasledil - zelo dober dizajn, ker vrv samo potegneš ven ko je grah narejen.
Pa še preverjeno je s strani Charlesa. Very Happy
https://youtu.be/Nbf7D80j5os?t=7m16s
Odgovori