Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf: dobra varianta!

Vprašanje: kako "prepričati" grah, da se bo tako lepo vzpenjal, kot se na tem linku? Meni, ne glede na sorto graha, vsaj 10 % poganjkov zbezlja vstran na druge rastline ali kar po tleh, če teh ni Rolling Eyes . Ko jih na silo vpletem med ostale, se jih oprimejo precej obotavljajoče in kujavo Crying or Very sad .
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Melona je napisal/a:
... se mi sladkorni bolje obnese in ga lahko prej uporabljamo.
Sladkorni grah imam letos prvič. Zanima me, kako se uporablja - pripravi. Mogoče celi stroki?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pravzaprav predvsem, če že ne samo stroki. Kuhaš, zabeliš z drobtinicami, kuhaš v juhi,......kot stročji fižol, recimo.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Lpmami, ravno to, da je uporaben v strokih, je njegova prednost, . Dodajam ga v vse zelenjavne juhe, priloge, omake za testenine, med riž ... Ko začne roditi, ga jemo stalno. Kar ga uide in dobi nitke, ga zluščim. Ravno pred nekaj dnevi sem ga v zamrzovalno skrinjo dala 2 l zluščenega.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tako nekako se mi je zdelo. Samo da je moj nitast Sad Sad Ker sem ga sadila bolj pozno, šele nakazuje zrna - takega imam pa itak najraje, surovega seveda._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Melona, kako debeli pa morajo biti oziroma so lahko stroki, da so uporabni? Moj je zelo hitro nitast... Sicer pa košato razrasel, bogato obložen in okusen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Sladkorni grah se lahko pobira že od velikosti stroka 5cm, odvisno od sorte. Tiste gromozansko velike stroke sorte 'Mangetout' recimo, se pri 5cm ne splača še pobirat..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala vsem za nasvete, jutri gre moj sladkorni v župco ali rižoto, da vidim, kakšen je okus kuhanega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Jaz ga začnem kar hitro pobirati, ker ga komaj čakam. Tisti prvi stroki za dušo nimajo nobenih zrn nakaznih, najbrž tudi še 5 cm niso dolgi. Itak rodi kot nor. Gotovo je tudi več sort sl. graha.
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Berem o sladkornem grahu in me prebrano navdušuje.

Draga Melona, mi prosim napišeš, kako je ime tvojemu grahu in kje kupuješ semena. Bom naslednje leto tudi jaz poskusila.

Hvala

Lepo bodi, Mil
Odgovori