Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Hm, jaz sem to imel vse po "lončkih", vendar mi je vsak močnejši naliv vse pometal po dvorišču. Zato sem jih sedaj namontiral v te 10L. Lonci za fige naj ne bi bili preveliki, ker sicer figa tako kot citrus vse data v korenine. Torej figa rabi biti utesnjena. Po tem sklepam da jim bo v teh loncih ob ustrezni negi in občasni menjavi zemlje lepo do konec življenja...
Ker pa nimam prostora za njihovo spravilo ko bodo večje, vsako leto kakšno presadim v vrt._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

A potem je hobuk 25 litrov prevelik? Moja je naredila par listov in se potegnila za 10 cm... niti sledu o kakšnih nastavkih česarkoli.
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Pri meni je tudi že kakšnih 15 fig gor na bolgarki.

Ena mala brown turkey mi je zanimiva. Visoka je 30 cm in je nastavila za 2 figi, ki sem ju potrgal, saj želim, da raje malo bolj raste. Takoj zatem je nastavila spet novo figo Smile. Zdaj jo bom pustil pri miru.
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

Ima kdo izkušnje z obrezanjem fige ? Kdaj obrezati spomladi in / ali poleti ?Težava je, ker če jo ne obrežem so poganjki predolgi in figa postane povešena.
Optimist

Lanskoletne poganjke sem porezal na 4 brste. Taka so bla navodila na figa forumu in tud na yutubu. Za enkrat zgleda bdobr..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jože, kakšno sorto pa imaš? Imel sem eno sorto, ki je delala zoprno "elastične" poganjke, kot kakšna vrba, ali višnja Cool .

Večinoma pa so obhišne, dobro gnojene fige, hitro prešavjaste. Sam si pomagam s sredinsko vertikalno palico, kamor po potrebi privežem preveč rodne poganjke.

Obrezuje se celo leto, razen pred zimo, ko bi naredila nedozorele poganjke, ki bi pozimi pomrznili. Čas rezi je odvisen tudi od tega, kaj želiš narediti.

Večina gojiteljev pa jih sploh ne obrezuje.

Včeraj zvečer sem prvič porezal mojo delno pozeblo violeto.

Najmanj 2/3 zelenja je šlo stran (tudi kakšna bunkica Cool ), da sem lahko zbalansiral obliko grma. Ko zrastejo tisti najnižji, pritlehni poganjki, jo še enkrat sfriziram Wink .

Pozebla je zelo neenakomerno, dva vrhova sta bila zelo prizadeta, skrajšal sem ju na manj kot meter. Nekaj jih je bilo zelenih preko dva metra, te sem znižal na cca 1,5 m.

Kdaj in koliko bo rodila, ne vem, še nimam izkušenj .....

Verjetno bo nekaj "izmedžu", med prvim in drugim rodom. Upam, da bo takrat smokvina muha na počitnicah Very Happy_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tudi pri nas je violeta cirka tega obsega debel zelo prepričljivo pozebla, v glavnem poganja na novo, nisem se še lotil čiščenja.
Jože

Odgovor Napisal/-a Jože »

Optimist: če si spomladi porezal vrhove na 4 brste, potem si porezal večino pridelka, ker fige najbolj rodijo na konceh vej, a ni tako ?

mfranc: ne vem točno kakšno figo imam ker sem dobil iz "tretje" roke potaknjenc. Lahko pa da je štajerska figa. Tudi jaz imam podprte veje s količki, ker so veje nenormalno hitro rasle, obrezovanje pa ni očitno ni bilo pravilno. Da ne bi veje tudi letos bile predolge jih bo očitno treba skrajšati. Kdaj in kako ?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jože, težko je govoriti takole na pamet, se ti ne zdi?

Prvo, daj napiši v profil od kje si, lažje se bomo pogovarjali Wink

Drugo, moram se popraviti, precizirati; kot sem omenil, sem imel samo eno figo s predolgimi poganjki. Ali pretankimi Cool .

Violeto skozi privezujem samo zaradi oblike krošnje, ker nima prostora za širitev, zunanje poganjke pritegujem k središčnici, ali pa jih odrežem.

Občutek imam, da si figo preveč gnojil; moje izkušnje so žal take, da ji "škodi" celo preveč organske snovi, v mojem primeru mulč lubje. To velja za mojo violeto, ki nima prostora ne v širino, ne v višino, drugače bi ob zastiranju z lubjem lepo rastla na vse strani, brez da bi imela povešave veje ...

Lahko krajšaš že sedaj*, vendar zgodilo se ti bo to, za kar imaš pomisleke v primeru Optimistove rezi; odrezal boš vrh, kjer bi bile najlepše fige .....

Optimistova rez pa je eden od načinov kontrole rasti in pridelka, manj plodov, pa tisti debelejši.

* Pri vseh rezeh pa velja staro sadjarsko pravilo; močna rez povzroči močno odganjanje, šibka rez pa šibko odganjanje._________________mfranc
Optimist

Moji vrhi so bili pomrznjeni, tako da sem jih sam na mero pošišal Smile. Kot je reku mfranc, sem jo potreboval malce ukrotiti, saj jo obkrožajo polnognojeni vrtovi. No in sosedu je naredila senco čez pol vrta..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori