Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ali se rast fižola pri visokih temperaturah ne ustavi. Mi smo 5. maja posejali Barjanca in iz lončkov naflancali Golden Gate, oba stročja preklarja in prvi še vedno lepo dela in zori, drugi je pa že davno naredil svoje, sem pa tja je kak na pol suh strok.
Za Barjanca navajajo, da izjemno dobro prenaša vročino in tudi v ekstremnih pogojih daje soliden pridelek. Jaz ga imam tudi in res solidno dela, lepo košat in temno zelen. Prav tako se zelo dobro drži Jabelski pisanec ( za zrnje ). Sem ravno hotel danes slikat, pa sem pozabil telefon doma ...
Pozna kdo COCO BLANC A RAMES? Zrnje naj bi bilo belo. Je moj skrižan ali je le mlado zrnje belo, z dozorevanjem pa porjavi? Tole sem potrgala pravkar, bilo je v suhih strokih.
Bi rekla, da je skrižan. Ker, če si sadila belo zrnje, ki je bilo staro vsaj eno leto, potem bi moralo biti tudi zdaj suho zrnje bele barve. Res je, da suho zrnje s starostjo spreminja barvo v bolj rjavo. To je zelo lepo vidno pri rjavih fižolih, ki s časom opazno potemnijo._________________naredimo svet lepši
O, kako trapasto, da mi ni prišlo na misel! Seveda, ob sajenju so bila zrna bela! Hvala, Brbr, očitno je skrižan. Torej še eden od paketov presenečenja od Royal Seeds.
POPRAVEK:
Ni res, obrekovanje, laž, vsem vpletenim se opravičujem! Spregledala sem, da sem napis na oznaki sorte prečrtala in na drugo stran napisala Konstantin. Fotka zgoraj tako v resnici prikazuje zorenje Konstantina.
Letos sem prvič poskusil z vlaganjem fižola v steklene kozarce: - posušeno zrnje namakal čez noč - kuhal pol ure, na koncu posolil - napolnil 0,37L kozarce do roba - dolil tekočino - pustil v peči, da se je počasi shladilo - vsi so se zaprli (vbočen pokrovček), le pri enem je šlo za slab pokrovček Klasika, enako kot pri paradižnikih, ajvarju, papriki,... Dal sem jih v temen prostor. Danes (po 1 tednu) vidim, da je večina pokrovčkov napihnjenih, noter pa mehurčki. Okus seveda zanič Mi lahko kdo razloži, kje sem ga polomil oz. ali je fižol sploh primeren za tovrstno konzerviranje.
Fižol je precej težje konzervirati kot, recimo, papriko, paradižnik. Vsebuje veliko beljakovin, ki povzročijo težave. V starejših knjigah o konzerviranju je običajno napisano, da se pasterizira 2x v razmaku nekaj dni. Priporočam, da zaviješ v knjižnico in se podučiš. Žal sama nimam izkušenj, ki bi ti lahko pomagale. Vsekakor pa, glede na opis postopka, nisi zagotovil sterilizacije ali vsaj pasterizacije vsebin kozarčkov, skupaj z njimi in pokrovčki.