Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ajda Bamby - za čebele

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, pa spet vem nekaj novega - hvala._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ajda Bamby pri nas sejana 4.6., vznik +4 dni, prvi cvetovi 27.6., v polnem cvetu in z dobrim obiskom čebel cca od 4.7. dalje.
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Mi smo jo sejali 2.7. in peti dan je že lepo kukala ven iz zemlje. Je morala biti vsak kak dan že zunaj. Sem jo vesel ko ne vem kaj.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Če vam ajda lepo raste in cveti, vendar ne diši in ni čebel...

... Ni kriva ajda, temveč suša - ni medičine, ni vonja, ni obiska.

Vsaj tako je pri nas, ki se nas zelo rad dež ogne. Nekaj smo imeli, ampak do neke redne preskrbljenosti je še daleč. Ravno sem bil na tour d'Goričko, kjer je bilo bolj zalito, in so lepo dišeča polja, naša pa je uporabna samo za šopek delat :(
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

crtj je napisal/a:
Ravno sem bil na tour d'Goričko, kjer je bilo bolj zalito, in so lepo dišeča polja, naša pa je uporabna samo za šopek delat :(

O, pa za čaj tudi. Cvetoča zel.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Danes zanimiva situacija.

Čez noč se je nekoliko nabrala vlaga v zraku. Samo v zraku, tla so še naprej v celoti suha (suhe ploščice, suh sadovnjak, suha njiva), čeprav naj bi sodeč po radarju šel mimo nek fantomski dež. Od njega smo imeli samo oblake, kar pa je vendarle pripomoglo vsaj k vlažnosti, da ni sonce takoj vsega prežgalo.

Vlaga se je takoj čutila po vedenju obadov in.... Po tem, da je bila ajda nenadoma polna čebel. Torej je postala aktualna že samo z zvečanjem zračne vlage ne glede na to, da v tleh se ni nič zgodilo in rastline še naprej zgledajo bolj tako - se s krempeljci in zobmi držijo za življenje.

Ko primerjam podatke od prejšnjega dne (ko ni bilo videti posebnega obiska) z današnjim -- včeraj zjutraj je bila vlažnost tam okoli 70, danes pa od zgodnjega jutra pada od 85 spet proti 70. (To so podatki avtomatične postaje Rakičan, ki je od nas oddaljena 7-10 km -- ne vem, na kolikšni razdalji so že lahko velike razlike v stopnji vlažnosti.)
Nazadnje urejal/a crtj 22 Jul 2017 09:00; skupaj popravljeno 2 krat
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, Tale Bambi je zelo lepa rastlina. Pri meni prvo sejanje še vedno cveti, čeprav sp rastline zaradi slabe zemlje nizke.

Na raznih koncih njive sem jo sejala še dvakrat. Zadnja setev je šele dobro vzklila in se ji najbolj pozna pomanjkanje vode (rastlinice so ćisto uvela, a še žive).

V naslednjih dneh jo mislim še enkrat sejati._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Zdaj, ko tolčemo rekordne temperature in se s psom skrivava po ves dan v hiši - zdaj se je ajda spomnila in diši, medi in so čebele na njej. Kdo sploh še rabi logiko Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

... In spet. To pa že meji na nesramnost Smile

- 4. julija je začela cveteti
- odtlej je le izjemoma bila dišeča, medeča in obiskana zaradi izrazito nizke zračne vlage
- zdaj, v ekstra hudem vročem valu, je iz nekih ??? razlogov jutranja vlaga še ob 7-8-9. uri dejansko precej dobra in temu primerno je na ajdi promet
- navalile so nanjo, kot da bo zdaj zdaj zmanjkalo, kar je tudi res, saj že ves mesec cveti...
Odgovori