Ker je debata o šalotki naj še jaz napišem kajse mi je zgodilo.Spomladi mi je kolegica pravila kako ji je lani ratala francoska šalotka. Ko sem v Tuševi trgovini videla da imajo francosko šalotko, sem vsa navdušena kupila zase in še za kolegice. Gomolji so bili lepi ,čvrsti, dolgi tudi7cm. Ko sem jih vsadila sem zaman čakala da bi pognalo, ne korenine, ne zelenje, čebulica pa je bila še julija enaka kot spomladi. Enako je bilo pri kolegicah. Nisem nikjer zasledila napisa da ni za sajenje, kaj pravite kaj je vzrok da ni kalilo.
Tudi jaz sem letos pomladi v Tušu kupil eno mrežico francoske šalotke in jo posadil. No, meni je zrastla čudovita šalotka, sicer ne tako zelo debela, vendar kljub temu odlična, podolgovata do nekje 6 do 7 cm in lepa količina. Očitno jo tokrat trgovci niso kastrirali, _________________kar zraste pač zraste
Ok, zdejle ste me spomnili, da sem pozabila na svojo šalotko - ki sem jo privlekla iz Francije, za posadit. Samo še spomnit se moram, kam sem jo (pametno) spravila. A se jo slučajno da posadit tudi jeseni?
Za francosko šalotko ne vem, kar se pa tiče navadne jaz jo sadim tudi jeseni že tri leta sadim 2x da ugotovim katero sajenje je bolj optimalno. Moje ugotovitve so da jeseni sajeno prej za uporabo, bolj drobne so in manj jih zrase(3-5 stebelc).Spomladansko sajeno pa rabi nekaj časa da začne delat a potem naredi lepe, zdrave in številne(7-9)stebelc in je celo bolj debela.Kasneje prilepim sliko obeh(jesenskih in spomladanskih) Tako da bom še naprej sadila in spomladi in jeseni. Lani sem jo sadila tudi ob tem času in sem imela mlado čebulo do mraza.Prvega mraza pa ni preživela
Pri nas smo zelo za šalotko, ker je dobra tako po okusu kot po nezahtevnosti in super skladiščenju.
Ker je zdaj po koledarju že kar hudo (dolgo že manjka pogled na zelenje), sem za tolažbo začel spet obiskovati trgovine
Opazil sem, da sta letos precej na sporedu novi sorti Biztro in Yellow moon. Pa sem šel pogledati, kakšni sta, in tukaj poročam, da boste imeli še drugi kaj od tega.
Sodeč po tejle strani, kjer so grosisti za užitne čebulice: http://www.onionsets.eu/ sta to sorti, ki sta ravno vzgojeni kot izboljšani različici tistih, ki jih je bilo (tudi pri nas) največ v prodaji v prejšnjih letih: Red sun in Golden gourmet.
Glede na to, da pravkar še vedno porabljamo Red sun, za katero sem prek sezone skrbel minimalno do nič, spravil pa tudi minimalno do nič skrbno (prehitelo me je deževje in sem že mislil, da bo šlo vse preč) - bi novi dve morali biti res super. Tako da komaj čakam, da se grede vsaj nekoliko osušijo in se bo dalo kaj početi z njimi.
Lanska izkušnja je, da v nasprotju z recimo česnom in tudi čebulo šalotka nič posebej ne zameri, če jo prerastejo razni prostovoljci. To je za moje razmere in urnik izredno primerno
Šalotko bi zdaj posadil..,. Sicer je precej razmočeno, kar ni fajn, vendar se da narediti luknje in napoved je 20 cm snega, tako da bi fino počivale pod odejo, tudi ko pride še ena runda mraza. Kaj menite?