Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

OK, hvala. Lani, se mi zdi, sem jih pobral šele konec avgusta, ko so se nekateri že začeli grbančiti in sušiti, sicer jih je bilo takrat le za vzorec.
No, letos jih je že nekaj več. Sveže mi ravno ne gredo blazno v slast, ampak ker je trenutno tudi še nekaj jagod, bi iz kombinacije skuhal malo džema.

Noro, koliko novih poganjkov iz tal je letos naredila aronija sorte Nero. Takole na pamet bi rekel, da več kot 15. Viking pa le nekaj stranskih iz glavne ( stare ) veje.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

AB, džem iz aronije je super, sploh ob kakšni pečenki.
Če imaš namen kakšnega od onih 15 poganjkov iz tal eliminirati, se priporočam zanj, ko bo čas za sajenje. Embarassed
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sigurno bom kaj redčil, najverjetneje spomladi, samo ne vem, če znam tako odrezat, oziroma odkopat vejico, da se bo potem prijela. da premislim
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ja, aronije so tudi meni super.

Crt, ce so drobne in ce se ti susijo... sam bi jih par dni zapored prekomerno zalival - ampak res prekomerno (seveda, ce imas to moznost).

Kar se pa obiranja tice, obiram(o) jih, ko zacnejo prve jagode izgubljati sijaj in ko imajo jagode se neko "svezino". Se mi zdi, da je cakanje na kasnejsi cas (sam se dobil navodila za konec avgusta, zacetek septembra) nekako "brezveze" - "cakanje na "cuker" se pa pri aronijah tudi ne izplaca Laughing .

Andrej, vejice grobaj ze letos, da bos imel drugo leto male sadikice (s koreninami) - naknadno potikanje in ukoreninjenje se (meni) ne obnese, grobajo se pa rade.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Je OK, ker tkoaltko jih potem sušim Smile
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Ali lahko razmnožim aronijo s semenom iz letošnjih jagod ?_________________
mravlja

Mislim, da bi ti moralo uspeti...

Sam pa opazam, da precejsen del aronij, ki jih ptice (predvsem kosi) dobesedno pozrejo z grmov, pustijo ze na vrtu - v obliki modrih flekov - in to povsod, po solati, po drugih drevesih... po celem vrtu...
Sem dolgo pricakoval, da se kako tako "odlozeno" seme "prime", da pridem do mladic - pa se do sedaj se ni.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Mi letos aronije ne bomo jedli, čeprav so bile bolj polne kot lani. Kosi delajo letos čistko, spomladi so mi pa solato objedli na vrtu.

Pa naj bi bili vrabčki najhujši.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri meni so tudi bili kosi krepka konkurenca vrabcem, pa še veliko bolj so vse razbrskali po vrtu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Tudi pri nas brez mrez aronij ni - pod mrezami so priblizno varne. Vsako leto najde (izbrska) kaksen kos pot v eno smer, potem pa jok in stok...
Odgovori