Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
robi14 je napisal/a: | ||
Jaz svojo zastirko kombiniram z smrekovimi iglicami in smrekovim mletjem. Zaenkrat dobro dela. |
tudi jas sem letos imel tako, vendar rabim cca 11 m3 tega. Žagovina? Mogoče kdo ve kje se da dobiti smrekovo mletje v taki količini - Koroška?
Sušenje ni po vseh vejah enakomerno, pri enih je prej, pri drugih kasneje.
Leta nazaj smo zalivali minimalno. Ko smo posadili nov dvignjeni nasad smo nekaj časa zalijali po 10l vsak drugi dan cca, stari nasad malo manj. Morda pred mesecem je bila moja ideja, da je to preveč in da je bolje vsak dan po malem, 1 do 2 x tedensko pa 10l, da pride voda v globino. Imele so zastirko, dvignjena iglice, druga lubje. Prva napadena je bila na dvignjeni gredi, druga je zlezla pod nivo ilovnate okolice. Vsaka je imela po 2 enako tretirani kolegici, kjer ni bilo sušenja.
Prvo smo porezali pred cca 20 dnevi in ni še nič odgnala, druga je od mojega pisanja naprej praktično enaka.
Leta nazaj smo zalivali minimalno. Ko smo posadili nov dvignjeni nasad smo nekaj časa zalijali po 10l vsak drugi dan cca, stari nasad malo manj. Morda pred mesecem je bila moja ideja, da je to preveč in da je bolje vsak dan po malem, 1 do 2 x tedensko pa 10l, da pride voda v globino. Imele so zastirko, dvignjena iglice, druga lubje. Prva napadena je bila na dvignjeni gredi, druga je zlezla pod nivo ilovnate okolice. Vsaka je imela po 2 enako tretirani kolegici, kjer ni bilo sušenja.
Prvo smo porezali pred cca 20 dnevi in ni še nič odgnala, druga je od mojega pisanja naprej praktično enaka.
Oldi je napisal/a: |
Sušenje ni po vseh vejah enakomerno, pri enih je prej, pri drugih kasneje. Leta nazaj smo zalivali minimalno. Ko smo posadili nov dvignjeni nasad smo nekaj časa zalijali po 10l vsak drugi dan cca, stari nasad malo manj. Morda pred mesecem je bila moja ideja, da je to preveč in da je bolje vsak dan po malem, 1 do 2 x tedensko pa 10l, da pride voda v globino. Imele so zastirko, dvignjena iglice, druga lubje. Prva napadena je bila na dvignjeni gredi, druga je zlezla pod nivo ilovnate okolice. Vsaka je imela po 2 enako tretirani kolegici, kjer ni bilo sušenja. Prvo smo porezali pred cca 20 dnevi in ni še nič odgnala, druga je od mojega pisanja naprej praktično enaka. |
Glede na sliko, tudi listi izgledajo kot da jim nekaj manjka... Ker se gre samo za 2 borovnici, sta mogoče ena zraven druge ? Kako so narejene(zaščitene)grede ? Jaz bi rekel, da je nekaj z koreninami(voluhar), ali pa krt(naril zemljo- sprememba PH)....
ferdo36 je napisal/a: |
Preglej korenine in prvih 10-15 cm vej.Poročaj!?! |
Ne razumem, obe sta še v zemlji, prva na dvignjeni gredi je sicer precej visoko porezana, cca 15cm, druga se je pa stabilizirala na pol posušena.
Katere veje naj pogledam in kako, mislim na kaj naj bom pozoren.
Prvo sicer nameravamo zamenjati, saj je zelo slabo rodila, ena od treh enakih kupljenih v Obiju, drugidve dobro rodita.
Rak skorje se običajno pojavi tik nad zemljo oz.10-15 cm nad zemljo.Skorja
postane rdeče-sivo-črnikasta, kasneje razpoka in ko rak obkroži vejo ta odmre.
to se pogosto dogaja sredi poletja.Ostale veje so lepo zelene,nato pa se rak pojavi na drugi veji in sadika odmre ali pa se nekoliko vstran pojavi nov zdrav grm.
Pri sadiki,ki je odmrla poglej korenine!!!_________________Narava vse povrne!
postane rdeče-sivo-črnikasta, kasneje razpoka in ko rak obkroži vejo ta odmre.
to se pogosto dogaja sredi poletja.Ostale veje so lepo zelene,nato pa se rak pojavi na drugi veji in sadika odmre ali pa se nekoliko vstran pojavi nov zdrav grm.
Pri sadiki,ki je odmrla poglej korenine!!!_________________Narava vse povrne!