Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jalapeno Numex Pumpkin Spice
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Jalapeno Numex Pumpkin Spice
(Prenos iz arhiva)
Jalapeno NUMEX Pumpkin Spice
Od Plamenke sem dobil sadike NUMEX Pumpkin Spice, novejšo sorto znane linije Numex (od "The Chile Pepper Institute, New Mexico State University").
Tudi oranžne barve. Kar sem prečital s spleta, malo močnejša sorta, s približno 20.000 do 22.000 skovilov. Toplo priporočajo čiščenje/odstranjevanje semen .
Naj bi imel izrazit sadni okus in bil (za nekatere) preveč sladek.
No ja, se bojim, da je skovilov še več; pred tedni, ko so bili jalapeni na žaru, sem odtrgal nekaj takrat še zelenih plodov, da probamo to noviteto. Samo pokusili smo ga, in se ni uvrstil na žar, ga ni bilo junaka, ki bi pomalical en plod.
Nemci, ki čilije rangirajo z Schärfegrad (1-10), so mu dali stopnjo 7.
V nekaj dnevih si bomo našli čas (razširjena družina) za novi jalapenožar. Takrat pa še kaj več.
_________________mfranc
Od Plamenke sem dobil sadike NUMEX Pumpkin Spice, novejšo sorto znane linije Numex (od "The Chile Pepper Institute, New Mexico State University").
Tudi oranžne barve. Kar sem prečital s spleta, malo močnejša sorta, s približno 20.000 do 22.000 skovilov. Toplo priporočajo čiščenje/odstranjevanje semen .
Naj bi imel izrazit sadni okus in bil (za nekatere) preveč sladek.
No ja, se bojim, da je skovilov še več; pred tedni, ko so bili jalapeni na žaru, sem odtrgal nekaj takrat še zelenih plodov, da probamo to noviteto. Samo pokusili smo ga, in se ni uvrstil na žar, ga ni bilo junaka, ki bi pomalical en plod.
Nemci, ki čilije rangirajo z Schärfegrad (1-10), so mu dali stopnjo 7.
V nekaj dnevih si bomo našli čas (razširjena družina) za novi jalapenožar. Takrat pa še kaj več.
_________________mfranc
V nedeljo smo končno le uspeli testirati tole sorto, kako se obnese na žaru.
Iz previdnosti sem odtrgal samo šest papričic, jih prepolovil po dolžini in natančno očistil vso drobovino, s pecljovino ki se nadaljuje v notranjost ploda vred. Družbo pa v maniri slavne NNNP pripravil na najhujše.
Huh, kakšna blamaža, te papričice so pekle manj kot referenčne sorte Jalapeno TAM in Jalapeno Chichimeca . No ja, ravno zadnja, šesta (res čudno naključje), pa je bila zoprno pekoča. Vsaj mala "uteha" , čeprav mi je pokvarila zaključek dobrega, pikantnega kosila. Kot tudi hčerki.
Drugače pa okusen jalapeno, s sadnim priokusom, kar se rado zgodi rumenim in oranžnim čilijem. Za razliko do sedaj meni znane sorte rumenega jalapena, ki ima za to sorto netipično tanko meso, ima Jalapeno Pumpkin Spice zelo mesnate plodove.
Glede na to, da izgleda zelo rodna sorta, bo drugo leto spet v izboru. Če me slučajno preseneti s kakšnimi hudimi skovili, bo odličen za kakšno jalapensko omako, mogoče celo fermentirano._________________mfranc
Iz previdnosti sem odtrgal samo šest papričic, jih prepolovil po dolžini in natančno očistil vso drobovino, s pecljovino ki se nadaljuje v notranjost ploda vred. Družbo pa v maniri slavne NNNP pripravil na najhujše.
Huh, kakšna blamaža, te papričice so pekle manj kot referenčne sorte Jalapeno TAM in Jalapeno Chichimeca . No ja, ravno zadnja, šesta (res čudno naključje), pa je bila zoprno pekoča. Vsaj mala "uteha" , čeprav mi je pokvarila zaključek dobrega, pikantnega kosila. Kot tudi hčerki.
Drugače pa okusen jalapeno, s sadnim priokusom, kar se rado zgodi rumenim in oranžnim čilijem. Za razliko do sedaj meni znane sorte rumenega jalapena, ki ima za to sorto netipično tanko meso, ima Jalapeno Pumpkin Spice zelo mesnate plodove.
Glede na to, da izgleda zelo rodna sorta, bo drugo leto spet v izboru. Če me slučajno preseneti s kakšnimi hudimi skovili, bo odličen za kakšno jalapensko omako, mogoče celo fermentirano._________________mfranc