Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kremice, mila ...
Bom skušal pojasnit kot en simplmajnd. Krema je širši pojem in se tiče konzistence. Ni pa glih nujno da se rabi isključno za mazanje. Na primer krema v slaščičarstvu. Al pa za definirat neki kar je nad vsem, npr.: cream of the cream. Recimo eni smo bol tak-tak stručkoti za vrtnarjenje, eni drugi so pa krema. Mazilo je pa najbrš bol kozmetični al pa zdravilski pojem. Stručkoti pojasnite še boljše.
Sem daleč od stručkota.Zagotovo pa razlika je. Po domače povedano je razlika sledeča :
Mazilo ima samo oljni delež.
Krema ima vodni in oljni delež. Vsako bazo obdelaš posebej, nato združiš, meni se zdi daljši postopek, struktura je drugačna.
Za uradno razlago bo potrebno pa vprašati strokovnjake._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Mazilo ima samo oljni delež.
Krema ima vodni in oljni delež. Vsako bazo obdelaš posebej, nato združiš, meni se zdi daljši postopek, struktura je drugačna.
Za uradno razlago bo potrebno pa vprašati strokovnjake._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Še en recept za KREMO sem dobila na predavanju, nisem pa še preizkusila. Morda bi bilo to za kremco LPMAMI
Sestavine:
oljni del:
60 ml kakovostnega olja (olivno, mandljevo, marelično, macerata)
7 g čebeljega voska
vodni del:
30 ml destilirane vode ali hidrolata
po želji 10 kapljic eteričnega olja.
Postopek priprave:
Oljni in vodni del vsakega posebej segrevamo v vodni kopeli.
Ko oba dosežeta temperaturo 74°C, ju vzamemo iz kopeli in vlivamo po kapljicah v vodni del. Ves čas mešamo s paličnim mešalnikom, da masa postane gosta (kot majoneza). Dobro je, da mešamo pod pokrovom, saj krema zelo "škropi" naokoli.
Ko se krema začne strjevati, jo nalijemo v čiste lončke.
Krema je uporabna 3 mesece._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Sestavine:
oljni del:
60 ml kakovostnega olja (olivno, mandljevo, marelično, macerata)
7 g čebeljega voska
vodni del:
30 ml destilirane vode ali hidrolata
po želji 10 kapljic eteričnega olja.
Postopek priprave:
Oljni in vodni del vsakega posebej segrevamo v vodni kopeli.
Ko oba dosežeta temperaturo 74°C, ju vzamemo iz kopeli in vlivamo po kapljicah v vodni del. Ves čas mešamo s paličnim mešalnikom, da masa postane gosta (kot majoneza). Dobro je, da mešamo pod pokrovom, saj krema zelo "škropi" naokoli.
Ko se krema začne strjevati, jo nalijemo v čiste lončke.
Krema je uporabna 3 mesece._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Po farmacevtsko in s tem tudi kozmetično je razlika v tem, kot je napisala Jerca:
MAZILO je pripravek iz maščob,
KREMA poleg mastne (=oljne) faze vsebuje tudi vodno fazo.
Ker se maščoba in voda odbijata, je težko (doma) narediti kremo, kjer bi se vodna faza enakomerno vmešala v mastno in se kasneje ne bi razplastila (izločanje vodnih kapljic iz maščobe). Tako lahko vmešam le neznatno količino vodne faze. V industriji kozmetike in farmaciji zato uporabljajo emulgatorje, ki pomagajo, da se v mešanici obe fazi enakomerno razporedita in tudi obstaneta, še zlasti z dodatkom stabilizatorja.
Rada bi poskusila delati bolj vlažilno, manj mastno kremo z emulgatorjem in sprašujem za izkušnje drugih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MAZILO je pripravek iz maščob,
KREMA poleg mastne (=oljne) faze vsebuje tudi vodno fazo.
Ker se maščoba in voda odbijata, je težko (doma) narediti kremo, kjer bi se vodna faza enakomerno vmešala v mastno in se kasneje ne bi razplastila (izločanje vodnih kapljic iz maščobe). Tako lahko vmešam le neznatno količino vodne faze. V industriji kozmetike in farmaciji zato uporabljajo emulgatorje, ki pomagajo, da se v mešanici obe fazi enakomerno razporedita in tudi obstaneta, še zlasti z dodatkom stabilizatorja.
Rada bi poskusila delati bolj vlažilno, manj mastno kremo z emulgatorjem in sprašujem za izkušnje drugih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Mravlja, alkohol (etanol) se tudi lahko uporablja v kremah. Med drugim razkužuje, vendar kožo izsušuje, ker veže nase vlago iz kože.
Sicer se pa v industrijski kozmetiki uporabljajo " behenyl alcohol, cetearil alcohol, cetil alcohol, lanolin alcohol, stearil alcohol, ...", pa seveda glicerol, ki naj bi bili dobri._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sicer se pa v industrijski kozmetiki uporabljajo " behenyl alcohol, cetearil alcohol, cetil alcohol, lanolin alcohol, stearil alcohol, ...", pa seveda glicerol, ki naj bi bili dobri._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje