Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Filtriranje pitne vode

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

figula je napisal/a:
V taistem obtoku potujejo tudi hormoni ščitnice. Ko pridejo do svojih receptorjev, se spojijo z njimi, receptorji odprejo vrata in hormon vstopi v celico in začne delat kar je pač njegova naloga. Taiste receptorje ima zelo rad klor. ....

Tiroksin ima receptorje v celici (v membrani mitohondrijev in v celičnem jedru), ne v celični membrani. Cl ioni, saj v telesu ni Cl v elementarni obliki, pa imajo v celični membrani svoje regulirane kanalčke, skozi katere vstopajo/izstopajo v celico, če so le-ti odprti. Cl ioni so nujni sestavni del zunaj in znotrajceličnih tekočin.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

aladin - slika je slaba oz. se ni dalo slikat bolje. Ni apnenec tisti, ki me je zmotil ampak nekaj mm debela plast plavajočih "mačkov".
Nisem je dala analizirat zaradi različnih razlogov.
Se strinjam - težke kovine, pesticidi, kemikalije, medikamenti, ..... zoprna zadeva, eden glavnih razlogov za mojo investicijo.

metuljc - če pa tako poveš, je pa vse jasno in popolnoma razumljivo Laughing
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Figula, tudi tisti plavajoči mački so vodni kamen - se pač niso napopali na steno ali pa so se od tam odluščili.

Itak pa je problem tisto, kar ne vidiš...
figula

Aladin, meni ni izgledalo kot vodni kamen. In točno takšno je bilo moje razmišljanje = če je že vidne packarije toliko, koliko je ostalega, kar ne vidim.

Več kot sem spila vode, čaja, kefirja .... slabše sem se počutila. Nato me je še začelo srbeti po vsakem tuširanju in sem rekla - dovolj!!
Pa sem imela do sedaj kožo neobčutljivo kot slon. Stvari se seštevajo in veriga nekje poči.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če komu pove kaj meritev ppm delcev v različnih vodah, ki sem jo opravil sam:
Pitna voda iz pipe Rižanski vodovod: 180-230ppm
Destilirana voda(različni proizvajalci: 0-5ppm
Večkrat destilirana voda Aqua B. Braun 0ppm
Zgoraj vidimo da je v pitni vodi okrog 200 delcev na milijon. Kaj pa so tej delci ne vemo. Je pa na strani Rižanskega vodovoda analiza vode, kjer piše kaj so tej delci in koliko jih je.
Med njimi najdemo tudi kovine in težke kovine, ki pa so vse pod maksimalno dovoljenimi količinami. Seveda, če zaupamo objavi, ki jo dela sam vodovod.
Ena analiza vode:
http://www.kraski-vodovod.si/analize/Sela.pdf
Če si ogledamo analizo, vidimo da se v vodi dobi vse, res vse in v zanemarljivih količinah.
Mene bolj skrbi, kdo določa zgornjo dovoljeno mejo nekih strupenih delcev v vodi. Ali res dela v naše dobro??
figula

Peter, jaz vsekakor verjamem, da se vse vrti okoli treh momentov:
= profit pred dobrim
= ni denarja za izboljšave
= nikoli nismo za nič odgovorni
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

figula hvala za post. Tudi sam sem imel idejo vszavit filtre, žal več kot proti kamnu nismo dali.
Včasih gremo po vodo na studenec, a ko malce bolj razmislim, nad izvirom je planota, na planoti vas.. kam imajo speljano kanalizacijo in kaj vse potresajo po njivah, gnojila umatna naravna gnojnica, pesticidi.. se včasih kar bojim, ali bi pil vodo iz studenca ali ne.
Stari sosedje pravijo, da zemlja vse prefiltrira, ampak čisto vsega zagotovo ne._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Peter je napisal/a:
Če komu pove kaj meritev ppm delcev v različnih vodah, ki sem jo opravil sam:
Pitna voda iz pipe Rižanski vodovod: 180-230ppm
Destilirana voda(različni proizvajalci: 0-5ppm
Večkrat destilirana voda Aqua B. Braun 0ppm

Večkrat destilirana vida je po definiciji 100% voda, torej ima delež ostalih delcev 0. Če piješ tako vodo (enako velja za 1x destilirano) nekaj časa, si na dobri in hitri poti v smrt, saj si boš izlužil prekomerno količino ionov iz telesa. V vrednosti 180 - 230 ppm v Rižanskem vodovodu so vsebovani VSI delci, ki niso H2O, tudi apnenec, pa druge snovi, ne nujno neželene. No, meritev pove natanko to in nič več.
figula

Tisto, kar so stari sosedje v in na zemljo dajali, se je verjetno res prefiltriralo (malo za hec, s tem mislim na občasno lulanje okoli plankov Smile).

Če človek pogleda raziskave tal ob vrhniškem dogodku .... mene še vedno zanima odkod v globini 20 cm kritična količina DDTja, ki naj bi bil že vsaj 30 let prepovedan.

Če še enkrat napišem - od kje tako masovni porast avtizma, demence, Parkinsonove, Alzheimerjeve ..... raznih alergij in vseh ostalih tegob ????
Kar od vsega dobrega sigurno ne.

Furman, dobro razmišljaš glede izvira. Sedaj sicer ne najdem članka/raziskave o povečanem umiranju živali ob rekah in ostalih vodah Crying or Very sad Mad kar je posledica pesticidov, herbicidov in ostale navlake.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

figula: hvala ti da si odprla to temo. Že pred tremi tedni sem se namenil zamenjati filtre v naših napravah pa iz lenobe in pomanjkanja časa tega nisem storil. Tisti na dovodu v bajto je že kar lepo rdečkast.
Odgovori