Kobulasta oljčica - Elaeagnus umbellata

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če se prav spomnim, naj bi takrat vsak dobil kombinacijo 1+1, problem je samo, da se ne spomnim, ali 1+1 kultivar umbellate ali pa 1 u + 1 m.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Oljčica, hm... Pri nas so mirno preživele lansko pozebo, letošnjo pa po moje tudi, ker vidim nastavke plodov v takih (industrijskih) količinah, kot je zanje normalno. Pri tebi so sicer še nekoliko bolj brutalni pogoji, upal pa bi dvomit, da tako zelo. Naše niso zalivane, če si morda pomislil glede tistih šestih metrov (bile so prvi dve leti in še tisto v smislu aja, saj res, že nekaj tednov nisem).

To se pravi. Že spomladi je kazalo v smer, sedaj je pa več kot očitno. Spomladansko cvetenje se ni prijelo. Mislim, da je ravno v tistem času deževalo, čeprav sem vmes vseeno videl na njej čmrlje.

Morda/upam, da prehitevam s svojo skepso, ampak bojim se, da se ne ponovi situacija "ribez". Takrat, ko cveti je ali preveč toplo z dokaj močnim južnim vetrom, ali pa dežuje, kar je redkeje. Skratka, potem obiram največ polovične grozdke.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Oljčice so pri nas lani in letos cvetele prav v času pozebe in brez posledic.

Kaj pa imaš ti to zaeno robo, one moje potaknjence ali?

Da ni slučajno angustifolia? (Russian olive, cveti kasneje, rodi skrajno ležerno)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne, če sem pravilno povzel pretekle zufove zapise imam multifloro od Egerta.
Tvoji dve pa sta preživeli, a ne kaj bistveno več od tega. Zgleda tako, kot da jima v loncu ne paše in bodo šle na stalno mesto. Ravno te dni sem opazoval kam jih posadim.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Oljčice so tako polne... Saj ne vem, kaj bi rekel. Praktično so cele veje pokrite z bunkicami. Velikost je kot rdeči ribez. Dol grejo pa tako, da bi boljše bilo samo še, če bi ubogale na besedo.

Zdaj sem v tričetrt ure nabral 10 kil s cirka tretjine grma in za mano je ostalo tako, da če bi nekdo prišel na sveže mimo in ni videl prvotne situacije, bi rekel o lej, tole je pa kar polno, bo treba malo obrati. Po moje ima cel grm 40+ kil. Pa to je en grm, jih je še dosti. Ptice bodo imele tak žur Smile

Ne poznam najboljšega prekmurskega izraza, mariborsko pa se tej situaciji reče KAJSIJANOR.

V zvezi s sliko poudarjam, da imam precej večje dlani kot Trump.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

O, čudovito. In okus? Bo tole v loncu postalo sok?
Itak veš, da me bo zanimalo še, kako je z ukoreninjanjem potaknjencev. In, globoko upam, da jih ptiči ne marajo. Embarassed
Nazadnje urejal/a metuljc 30 Sep 2017 18:26; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Vsi naši so gojeni kultivarji, vendar ne znam zdajle takoj povedati, kateri je ta, ker imam zabeležke drugje.

Okus je kiselkast, uravnavaš potem z dodatki. Obstajajo tudi nekoliko bolj sladke različice, ki pa imajo po mojih izkušnjah žal hkrati to lastnost, da gredo bistveno slabše z veje.

Ima peško, majhno, ki je užitna, lahko se tudi zgrize, pod zobi je kot arašid ali lešnik.

Zadeva ima menda izrazito veliko likopena, torej snovi, ki jo sicer poznamo iz paradižnika, le da je je v tem primeru cca 10 x. Nekoliko bizarna posledica tega je, da ko kuhaš, dejansko diši po paradajz omaki.

S potaknjenci je trivialno, ranga bezeg.

Ptiči jih kar precej marajo, ko se enkrat navadijo, kaj je to zaena novotarija. Proti temu se borimo s povečevanjem števila grmov Smile
metuljc

Se torej priporočam, ob času zanje pač, za potaknjence. Embarassed
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Potaknjenci so trenutno 4 lanski na zalogi, višine 50-60 cm. Obstaja sicer en kandidat zanje, ki pa še ne vem, ali ga jemati resno. Če se izkaže, da ne, komot vzameš 2.

Načrti za danes: http://wildblessings.com/autumn-olive-berry-jam/
metuljc

Velja, z veseljem prevzamem 2 sadiki. Hvala. Wink
Menjam kozarček bodoče Izabeline marmelade za kozarček tele iz oljčic, si za? Embarassed
Odgovori