Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tradescantia - tradeskancija

crtj-admin
Site Admin

Tradescantia - tradeskancija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Staro kmečko ime za sobne tradeskancije je bilo tudi zimzelen

Široka paleta rastlin, ki jih gojimo predvsem zaradi lepih listov, cvetje je manj atraktivno. Gojimo jih lahko tudi v vodi.

Ena od pisanih:

Nazadnje urejal/a muha 26 Jun 2015 07:23; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Prvotna fotografija je postala žrtev čistim na shrani.si.

Tukaj jo nadomeščam s svežimi:

Tole lepotico sem dobila od tanje77, en mali vršiček pred 4 leti. Tačas se je razrasla v košat grmiček, ki me vsako jutro pozdravi na kuhinjskem oknu. Posebej všeč mi je zaradi zbite rasti, česar pri sobnih tradeskancijah nisem bila navajena. Ne spomnim se, da bi jo videla zacveteti.

Še obsijana z jutranjim soncem:

Klasična povešava. Vzgojena iz potaknjencev lani, upam, da bo sčasoma naredila lep slap. Neopazno cveti z nežnimi vijoličnimi cvetovi.

Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Lepi. Sploh tista prva.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dodati moram še ugotovitev, da vsaj tej povešavi na gornji sliki izredno ustreza bolj kisla zemlja. Letos sem jo kot polnilo nasadila v lonec okrog manjšega ukoreninjenega potaknjenca hortenzije, v substrat za hortenzije. Take bohotne rasti in bleščečih listov si nisem mogla predstavljati niti v sanjah. Moram ob priliki poslikati, a ne raste pri meni, ker je bil cel lončni nasad darilo.

Nasprotno tej so letošnje, posajene v korito s hoferjevo zemljo, v par mesecih dokončno odmrle.

Belo pisana, ki pri meni ne cveti, raste že leta v istem loncu, brez gnojenja, skromno zalivana. Znanka je potaknjence posadila v bogato zemljo in jo obesila zunaj na verando. Rast pri njej ni tako zgoščena, naredila je daljše povešave vejice in zacvetela.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V letošnjih koritih:

Tisto, ki je bolj rdečkasta, je doseglo več sonca.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če imaš namen kaj evtanazirati, prosim za donacijo za znano lokacijo. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Bo evtanazija, bo. Ko bo grozila prva slana. Če bom le pravočasno lahko posegla vmes, dobi ta znana lokacija novo pošiljko.Nazadnje urejal/a muha 12 Nov 2018 16:28; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Moja najnovejša pridobitev. Wink Verjetno se imenuje tradescantia fluminensis quadricolor. Imela sem jo že pred leti, a mi je enkrat propadla. Potem sem jo večkrat iskala, ker mi je všeč zaradi drobnih lističev različnih barv in vzorcev.

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hitro raste, danes je že taka:

Odgovori