Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Koruza - Zea mays

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@daniel; iz preventivnih razlogov jo raje zavrzi, ali pa vsaj tiste dele na štoku, kjer že je, ... če je ni preveč. Skratka, ni užitno, je strupeno.
Očitno je bila zelo mokra, prostor pa ni bil zračen, ne glede na toploto in je splesnila. Tudi meni je letos nagajala plesen ter jo je šlo nekaj kar stran.
Zdi se mi, da je najbolj optimalna rešitev za zelo vlažno koruzo zračno mesto na prostem in na tanko razprostrta.

@A-A; zadnji komentar s slikami sem prebral le z enim očesom, ... pa še s tem, z na pol priprtim. Ne, ne želim novih sort, sploh pa ne "takih" palačink.
Za moje dobro grem spati. Lahko noč.

@metuljc; mislim na splošno. Koruza, krompir, oka, kvinoja, ... sigurno še kaj, ... paradižnik
Se mi zdi, da je pri nas večino vsega rjavo črne barve, ... no razen sadja, ... jah, pa korenja, repe, .... Kot že rečeno, grem raje spat.

Lako noč.
thag

Odgovor Napisal/-a thag »

Letos imam prvic koruzo, no ja nekaj sadikic sem dal notri ne vem ce jih je 10 vse skupaj. Imam pa grozne tezave z usmi ! sicer zaenkrat ne na vseh ampak na dobri polovici. Niti spricanje ni pomagalo, ne vem kaj bi lahko sotril? So pa crne po vrhu na tistem "perju". Sicer pa lepo rasejo imajo ze dober meter visine a vseeno ?_________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Letos sem imel namen a sem zamudil posadit koruzo. U mislih imam rumeno trdo. Drugo leto bom to sigurno začel gojit in bom vesel vsake vaše informacije o priporočljivih sortah. Pravijo da je koruza super stvar za jajca.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

figula je napisal/a:
Meni so pa ptiči vse pojedli Crying or Very sad Crying or Very sad in je šel z njimi pridelek in seme

Jaz sem imel posajene 4 sorte koruze: rumeno, škrlatno, pisano in modro. Daleč najraje so mi okljuvali modro. MOgoče je bil razlog v tem, da še ni bila čisto dozorela in je bila malo mehkejša kat druge. Mogoče je pa res toliko boljša po okusu._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

muha je napisal/a:
figula: če pozorno pogledaš ostanke storžev, se bo dalo razločiti, ali so obkljuvani, ali objedeni. Glasujem za ptiče, poleg šoj in srak še vrane.
Tudi detelji se spravijo na koruzo._________________Iščem zanimive sadne vrste...
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Barvaste koruzice so res lepe.

Meni se tudi letos ni izšlo s koruzo. Lani sem sadike na njivo trogala in je lepo uspevala - do razbojniško požrešnih plenilcev.
Letos sem jo sejala direktno na njivo, sva bila malo pozna, prišla je suša in sploh ni kalila. Šment!!

Tole sem pridelala na vrtu - še razmišljam, kako jo nabolje "izkoristiti" Laughing Cool

Če je modra res najboljša, se mi že cedijo sline Wink
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi jaz letos s koruzo nisem imela sreče. Posadila sem sladko od nekoga z Gartlca, tri sadike blizu skupaj, soseda par metrov stran še dve. Najprej mi je nekaj eno odlomilo, čez čas sta tam odgnala dva poganjka. Potem je lepo rastla in naredila storže, ki pa so bili bolj ali manj prazni.
Vem, da jih mora biti več skupaj za opraševanje, ampak koliko je to; tri očitno ni dovolj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Se mi zdi, da je bilo letošnje leto takšno, da so na splošno rastline naredile precej gluhih semen Shocked . Vsaj pri meni ...
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Figula, iz teh modrih koruzic lahko narediš zelo okusno pokovko! Preverjeno!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Malo posebna koruza...

- visoka 5 metrov
- zori pol leta
- ima zračne korenine, ki izločajo sladek sirup, na katerem gostujejo bakterije, ki predelujejo dušik

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/corn-future-hundreds-years-old-and-makes-its-own-mucus-180969972/
Odgovori