Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dimljenje čilija

mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Metuljc, si prištela 10 € svoje provizije?

Very Happy_________________mfranc
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Najbrž sem le površno prebrala....................... Embarassed Aha, 58 in nekaj čez torej.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Upam, da nisem česa spregledal; mislim, da ni bila nikjer omenjena količina žagovine in pa časovnica - bi lahko prosim, mfranc, pojasnil, koliko žaganja si "skuril" in koliko časa si dimil čilije? Jaz se bom tega namreč lotil prvič pa da ne bom ravno tople vode odkrival... Hvala.

No pa za jablano sem tudi prvič prebral, da je "best of", kar se tiče dimljenja čilijev; bom to upošteval spomladi, ko bom obrezoval drevje - če bo kakšna večja količina, javim interesentom Smile_________________go with your instinct to live as you want
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mi smo tako "dimnico" kupili spomladi (naročal je gospod prek spleta, zato ne vem, od kje je prišla. Stala pa je cca 50€. Imeli so še en večji model, ki je stal okoli 70€). Zadnjič smo jo prvič uporabili za dimljenje čilijev. Porabili smo dve-tri velike žlice žagovine (ne sme biti od smolastega lesa), ki jo je gospod Brbr nabrusil iz spomladi požaganih vej domačih dreves (katerih, ne vem). Čiliji so se dimili toliko časa dokler ni pogorel ves špirit v posodicah . To je cca 20min. Rezultat je bil odličen.

Govorila sem tudi z enim ribičem (ta dimnica je prvenstveno namenjena dimnjenju rib), ki je rekel, da tako pri njih doma večkrat dimijo ribe za kosilo. Tudi te so gotove v cca 20minutah.

Pri nas bomo predvidoma v nedeljo dimili zadnjo bero čilijev. Mogoče bomo zaganju dodali kakšno dišavnico..._________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ok, najlepša hvala za info! Sedaj imam vsaj neke smernice, po katerih se ravnati; za dimljenje bom pa uporabil kolega oziroma pardon, njegov weberjev smoker Very Happy

Ko se bo zločin zgodil, pa seveda poročam o izplenu Smile_________________go with your instinct to live as you want
choco_chili
Prispevkov: 105
Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Pred leti sem dimil pri Mfrancu, potem sem tudi sam iskal ta smoker, nazadnje pa sem zadevo uredil tako, da kar sam dimim v večjem woku na manjšem gorilniku (ta za v kamp iz Decathlona - res je zakon). V wok daš folijo, nanjo 3 žlice jablane, nanjo manjši del folije, da ne kaplja na jablano, vstaviš mrežo, nanjo zložiš čilije, pokriješ s pokrovom, ki ima na vrhu luknjo in vse skupaj zaviješ v folijo. Na srednji jakosti je 30 minut čisto dovolj. Izplen je isti kot v tistem namenskem smokerju, samo da tako malo improviziraš.

Tukaj je še posnetek : https://www.instagram.com/easyrecepti/ - tretji v prvi vrsti.

Sem pa za to izvedel na Youtubu : https://www.youtube.com/watch?v=is0yYF_FsW8
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uuu, @choco_chili, moram te pohvalit za res izčrpen in bogat tako besedilno kot slikovno nazoren blog Easy recepti. palec gor

Izvedel sem ogromno stvari; od sajenja in presajanja naprej, bil še dodatno opogumljen, kar se kuhanja omak tiče, rezultat pa zadovoljni obrazi, ki jim izpod čela kdaj pricurlja kaka kapljica potu, ko jim rahlo zakuha, hihi. Skratka super, res! Če bi imel tri palce, bi pa vse tri v luft držal palec gor Laughing

Ne dvomim, da je bilo v izdelavo in ažuriranje bloga vloženo ogromno truda (in časa) - pa najbrž nisem edini, ki mu je bil v pomoč._________________go with your instinct to live as you want
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Choco_chili, tole je pa res elegantna bližnjica! palec gor_________________mfranc
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Imam eno vprašanje, upam, da ne bo jeze.

Zakaj sploh dimiti? Zaradi arome?
Meso se je včasih dimilo, da je prestalo zimo, za takojšnjo rabo ne. Se vam ne zdi, da je takole "bližnje" dimljenje bolj nekakšno "dodajanje saj" (starodobnih E-jev) drugače zelo dobremu, zdravemu pridelku?
Samo vprašam... Wink
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Od količine dodatkov, ki niso nujno zdravju ravno najbolj prijazni, ki jih zaužijemo z dimljenimi čiliji, se, po mojem mnenju, seveda, približamo ene 10 vdihom zraka v enem zimskem dnevu, ko vreme "dol tišči", okoli nas pa je nekaj hiš, ki kurijo drva, pelete,.................... Ali pa, recimo, porciji malo zažganih čevapčičev. Laughing

Ja, zaradi arome, seveda. Si kdaj poskusil dimljeno papriko, dimljen čili? Čisto malo dodatka v jed da izjemno aromo.

Saj prekajevanje mesa pa tudi ni ravno metoda iz preteklosti, se dandanes uporablja.
Odgovori